Casa lui Cuza la Galati, o istorie tumultoasa

Lumea portului A urmat insa o perioada si mai vitrega, Casa Cuza devenind, ca multe alte imobile impozante din centrul orasului, un hotel, care ascundea de fapt o "casa de moravuri usoare", in care isi facea veacul cei din lumea portului, capitani de nave, negustori, marinari si dame de companie. Prima salvare a Casei Cuza, ratata din cauza jurnalistilor Au fost mai multe incercari de salvare a Casei Cuza de la statutul de "casa de moravuri usoare". La depesa trimisa de Asociatia Casa Cuza Voda, de la Directia Monumentelor Istorice a venit un raspuns semnat de Nicolae Iorga, in care se spunea ca aceasta casa nu poate fi trecuta in Lista Monumentelor Istorice pentru ca inca nu are 100 de ani de la construirea sa.

acum 64 luni (6 Nov 2017)

In perioada interbelica a fost liceu de fete si Hotel Royal, "casa de moravuri usoare".

In centrul Galatiului, in imediata apropiere a Palatului Prefecturii si a Catedralei Arhiepiscopale "Sf Nicolae si Sf Andrei", ambele inaugurate la inceputul secolului 20 de Principele Ferdinand si Principesa Maria, se afla o cladire la fel de legendara, Casa Cuza, in care si-a petrecut copilaria si o buna parte din viata Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Romaniei moderne.

Muzeul de Istorie Galati a obtinut recent o finantare de 2,66 milioane lei, din care 2,4 milioane de lei, finantare nerembursabila de la UE, pentru consolidarea si reamenajarea Casei Cuza. Restaurarea vine dupa 190 de ani in care aceasta casa a avut parte de o istorie tumultoasa. Potrivit profesorului Cristian Caldararu, directorul Muzeului de Istorie Galati, aici si-a petrecut viitorul domnitor copilaria si adolescenta, apoi si tineretea, impreuna cu tatal sau, Ioan Cuza, si mama sa, Sultana Cuza, dar si dupa 1843, cand déjà era casatorit cu Elena, cea care va deveni dupa 1859 prima doamna a Romaniei. La cativa pasi de Casa Cuza, se afla Biserica Vovidenia, la care veneau sa se roage domnitorul si familia sa.

In Primul Razboi, bombardata din zeppelin

Casa Cuza a a avut parte si de perioade mai vitrege, in prima parte a secolului 20. Dupa moartea lui Cuza, in 1873, sotia sa Elena a dorit sa mai mentina casa de la Galati in amintirea sotului sau, insa, fiind stramtorata de problemele financiare, a fost obligata sa vanda patru proprietati pentru a sustine unele actiuni filantropice. Din 1917 pana in 1918, sute de case din Galati au fost bombardate, fie cu ajutorul zeppelinelor, fie de artileria germana si bulgara care era stationata pe malul dobrogean al Dunarii", ne-a declarat profesorul Cristian Caldararu.

Lumea portului

A urmat insa o perioada si mai vitrega, Casa Cuza devenind, ca multe alte imobile impozante din centrul orasului, un hotel, ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro