Casa de lut care a dainuit secole datorita unui secret de constructie. Cine este olarul salvator de locuinte batranesti
"Eu ma simt dator sa fac acest lucru pentru ca nu m-as putea numi un maramuresean autentic daca nu as incerca sa salvez ceea ce batranii nostri ne-au dat", mai justifica el, aratand ca face acest lucru gandundu-se la generatiile care vor veni dupa el, dar si la turistii care ii calca pragul casei si pentru care este o provocare, in zilele noastre, sa traiasca timp de cateva zile conform "randuielilor" de acum cateva sute de ani. Daniel Les, pasionat de case vechi, trage un semnal de alarma legat de casele vechi din lemn, despre care spune ca sunt vandute strainilor si din pacate, lemnul este transformat in mobilier si vandut ca mobila veche, pentru ca, spune el, la analiza lemnului, acesta isi arata vechimea, lucru ce il pacaleste usor pe orice cumparator.
Situata pe coama unui deal, pentru a ajuge la casa veche de peste 280 de ani ai nevoie de conditie fizica.
Drumul este de fapt o carare prin iarba, insa odata ajuns sus, ai impresia ca timpul s-a oprit in loc si civilizatia si problemele parca raman in urma. Chiar daca specialistii spun ca locuintele construite din lut nu pot avea o viata atat de lunga, cel care a reconditionat-o spune ca exista un mic secret pentru care imobilul a supravietuit.
Despre casa spune ca a cumparat-o cu mai mult teren, fiind in apropiere de pensiunea pe care o are, dar ma ales pentru ca este un iubitor de tot ce e vechi. Solicitarea lui de la vanzatori a fost sa o vanda cu tot cu obietele vechi, pentru ca si ele vorbesc despre trecut. "Peste generatii, gospodarii care au fost aici au fost niste oameni foarte muncitori, care si-au intretinut casa, cu mici modificari legate de geamuri, care au fost mai mici, iar ei le-au facut un pic mai mari. Acum vreau sa dau jos aceasta tabla si sa restaurez casa exact asa cum a fost la 1730, cu sindrila din lemn de larice de aici de la noi din Maramures", mai spune el.
Pasionatul de case vechi spune ca lutul folosit este amestecat cu "calti de oaie", asa cum se faceau cu sute de ani in urma. "Eu ma simt dator sa fac acest lucru pentru ca nu m-as putea numi un maramuresean autentic daca nu as incerca sa salvez ceea ce batranii nostri ne-au dat", mai justifica el, aratand ca face acest lucru gandundu-se la generatiile care vor veni dupa el, dar si la turistii care ii calca pragul casei si pentru care este o provocare, in zilele noastre, sa traiasca timp de cateva zile conform "randuielilor" de acum cateva sute de ani.
Astfel, el arata ca, desi casa este inca in curs de restaurare, mai sunt turisti care vor sa fie cazati acolo si sa se rupa total de realitate. "Aici vin doar in vizita, sunt unii care vor aici, le plac spatiile mici si lemnul, le place sa traiasca ca acum 100 de ani, dar nu sunt ch... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro