Carturarul care a creat legenda Pesterii Sfantului Andrei, apostolul devenit ocrotitorul romanilor

Carturarul care a creat legenda Pesterii Sfantului Andrei, apostolul devenit ocrotitorul romanilor

Pentru aceasta ocazie, Jean Dinu a scris si a regizat o piesa de teatru dedicata Sfantului Andrei, pe care a pus-o in scena cu elevii de la gimnaziu. Dupa slujba oficiata, elevii de la Gimnaziul din Adamclisi joaca piesa de teatru , scrisa si regizata de Ion Dinu", povesteste Ionut Druche. Cei doi frati au renuntat la indeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos si, dupa Invierea Domnului, au devenit "pescari de oameni", adica apostoli. Oamenii sunt asteptati joi, 30 noiembrie, de la ora 9.00, la manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei de langa comuna Ion Corvin. Traditia si unele descoperiri arheologice acrediteaza aceasta pestera, situata la numai cativa kilometri de cetatea antica Adamclisi si de monumentul Tropaeum Traiani, ca fiind locul in care, pentru o perioada de timp, a locuit Apostolul Andrei, ajuns pe meleagurile stramosilor nostri geto-daci in misiunea lui de propovaduire a Evangheliei. Nascuti amandoi in acelasi orasel, Betsaida, de pe malul Marii Tiberiade (Ghenizaretului), ei s-au cunoscut din copilarie, au fost prieteni si amandoi au avut fericirea sa fie trei ani si jumatate alaturi de Dumnezeu-omul, Mantuitorul lumii Iisus Hristos", explica profesorul de istorie. Carturarul care a produs dovezile preluate de BOR Ileana Cosanzeana, pelerin la Pestera Sfantului Apostol Andrei: "Port oriunde costumul popular si tricolorul la geanta" Omul care a ridicat manastirea de la Pestera Sfantului Andrei.

acum 21 luni (29 Nov 2017)

Credinta spune ca Intaiul Ucenic al lui Iisus Hristos a poposit pe aceste meleaguri, in Scitia Minor (Dobrogea de astazi), propavaduind cuvantul Evangheliei. Acesta a fost ultimul sau popas inainte de a pleca spre Patras, in Grecia, unde si-a aflat sfarsitul ca martir crestin. Apostolul Andrei a fost rastignit cu capul in jos pe o cruce in forma de X, cunoscuta acum drept Crucea Sfantului Andrei.

In ziua de 30 noiembrie, credinciosii se aduna asadar la pestera unde sfantul a salasluit in pereginarea sa prin Scythia Minor. Aceasta este situata in padurea la Ion Corvin, la 80 kilometri de Constanta, spre Ostrov. Pestera a fost identificata la inceputul secolului al XX-lea, de un fiu al locului, prestigios carturar dobrogean care a infiintat asezaminte in sudul regiunii. S-a nascut la 26 decembrie 1890, la Oltina, aproape de Ion Corvin, comuna unde se afla Pestera Sfantului Apostol Andrei.

Copilul a crescut cu istorisirile despre pamantul apostolic al Dobrogei si despre locul unde a poposit Sfantul Andrei in misiunea sa evanghelica. Este un elev eminent - isi ia doctoratul in teologie la Cernauti, absolva Dreptul in Franta, unde face studii de la istorie si literatura. Lupta pe frontul Primului Razboi Mondial si este decorat cu distinctia de Ofiter al Coroanei Romane. In viata sa a mai fost onorat de Regele Ferdinand cu distinctii: Rasplata Muncii in invatamant, Rasplata Muncii in biserica, Coroana Romaniei, Ofiter al Ordinului Cultural pentru Biserica. In 1919 infiinteaza Gimnaziul Mixt Traian din Adamclisi, prima institutie de invatamant secundar rural de dupa razboi. Devine administrator de plasa si se insoara cu Maria Ghetu, o tanara doctorita din Campulung Muscel care isi facea stagiatura la dispensarul din Adamclisi. Au impreuna trei fiice: Elena (profesoara de biologie), Viorica (bibliotecara la Academia Romana) si Iulia Rodica (economista).

Alaturi de sotia Maria, Ion Jean Dinu Sur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro