"Cartile sunt scumpe": aceasta scuza este o ipocrizie care ascunde lenea si prostia

Apoi, televiziunea a satisfacut "foamea de cunoastere" a romanilor cu tot felul de programe submediocre, care s-au dovedit, o data cu trecerea anilor, niste "detergenti" cu bune performante de spalare pe creier. Editorii parca asteapta o minune, o salvare de la Guvern (sa dea o ordonanta!), de la Dumnezeu, de la UE, de undeva...

acum 92 luni (30 Jun 2016)

(Macar daca am fi campioni la consumul in UE, dar suntem codasi si la sapun si la detergenti!) Cartea ramane mereu in afara listei de baza a existentei.

Explozia internetului a indepartat tanara generatie de "hartie". Se consuma texte pe digital, tot felul de deseuri si futilitati, in timp ce lucrurile cu adevarat importante isi fac loc cu greu in atentia publicului. Viata s-a mutat in epoca de gheata a digitalului.

Decaderea invatamantului s-a reflectat direct asupra consumului de carte. Gradul scazut de educatie al populatiei a influentat negativ vanzarile de carte din ultimii ani. Intre o carte si un iPhone, parintii prefera tehnologia pentru copiii lor pentru ca ii "conecteaza la viitor". Cartea nu tine de foame si nu mai foloseste la nimic intr-o societate croita pe false valori.

Apoi, televiziunea a satisfacut "foamea de cunoastere" a romanilor cu tot felul de programe submediocre, care s-au dovedit, o data cu trecerea anilor, niste "detergenti" cu bune performante de spalare pe creier. Televiziunea a impus "modele de succes" care n-au nicio legatura cu cartea. Astfel, disparitia librariilor din mediu rural si din orasele mici nu este o surpriza si, din pacate, nici un semnal de alarma pentru autoritati.

Cartea nu tine de foame si nu mai foloseste la nimic intr-o societate croita pe false valori. O carte care costa 30 de lei este considerata o piesa de muzeu. Mai bine iei doua pachete de tigari sau joci la pariuri sportive ori la pacanele! Sa nu ne amagim cu forfota de la cele doua targuri traditionale de carte, Bookfest si Gaudeamus! In afara acestor evenimente cu oarecare notorietate, interesul romanilor pentru carte este aproape de zero. Editorii parca asteapta o minune, o salvare de la Guvern (sa dea o ordonanta!), de la Dumnezeu, de la UE, de undeva... Nu prea merita sa fii editor in Romania de azi. Unii ii acuza pe editori ca sunt hoti, iau pielea de pe romanii "infometati" de cultura, altii, politicienii care... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro