Cartile electronice de identitate: ce contin si de cand intra in vigoare

Cartile electronice de identitate: ce contin si de cand intra in vigoare

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii privind evidenta persoanelor si actele de identitate ale cetatenilor romani, initiat de Guvern, a fost depus la Senat la 1 noiembrie 2017. "Producerea cartilor electronice de identiate, a cartilor de identitate simple, a cartilor de identitate provizorii, a dovezilor de resedinta, a cartilor electronice de rezidenta si a cartilor de rezidenta se realizeaza, centralizat, de catre Imprimeria Nationala. Punerea in circulatie a cartii electronice de identitate si a cartii de identate simple se realizeaza, in mod esalonat, in termen de 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate, pe masura asigurarii serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor cu suportul tehnic necesar.

acum 31 luni (8 Dec 2017)

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii privind evidenta persoanelor si actele de identitate ale cetatenilor romani, initiat de Guvern, a fost depus la Senat la 1 noiembrie 2017.

Cartea de identitate va fi inlocuita cu una electronica, mai mica si mai utila. Ea va contine un cip cu datele biometrice ale titularului, dar si informatii cu ajutorul carora pot fi accesate serviciile de sanatate, bancare, fiscale, sociale, de educatie etc.

Ce date vor fi trecute in buletin

Informatiile inscrise pe ea sunt cele obisnuite: nume si prenume, locul si data nasterii, codul numeric personal, adresa de domiciliu.

Astfel, cartea electronica de identitate va contine date in format tiparit si in format inscriptionat prin tehnici speciale, date in format electronic, precum si elemente de particularizare si de siguranta.

"Cartea electronica de identitate permite titularului autentificarea in sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne si in sisteme informatice ale altor institutii publice sau private, precum si utilizarea semnaturii electronice, in conditiile legii", se arata in proiectul de lege. Pana la implinirea varstei de 12 ani, cartea electronica de identitate se elibereaza fara imaginile impresiunilor papilare. "In cazul minorilor, la solicitarea parintilor sau a reprezentatilor legali, se introduce posibilitatea eliberarii unei carti de identitate simpla sau electronica, indiferent de varsta copilului", prevede actul normativ.

Cei care nu sunt de acord, din motive religioase sau de constiinta, pot opta pentru un tip de carte de identitate simpla, fara datele lor biometrice si amprente.

Proiectul de lege stabileste termene diferentiate de valabilitate a actelor de identitate, in functie de varsta titularului:

a) cu valabilitate ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro