Carti scoase de comunisti de pe rafturile bibliotecilor din Alba. Alecsandri, Iorga, Kogalniceanu, pe lista "renegatilor"

Carti scoase de comunisti de pe rafturile bibliotecilor din Alba. Alecsandri, Iorga, Kogalniceanu, pe lista

Expozitia poate fi vizitata, gratuit, timp de o luna.(Articol scris de NICU NEAG) Cititi si: Minciunile din filmele istorice romanesti, din comunism: "neinvinsul" Mircea, "unificatorul" Mihai Viteazul, "prietenia" dintre Tepes si Stefan cel Mare Cum a ratat Lucian Blaga Premiul Nobel: propus de romanii din strainatate, sabotat de comunistii din tara Cat de smecheri erau cei care aveau Dacie "cu numar mic" pe vremea lui Ceausescu si ce insemna pe atunci sa fii "un om cu relatii" Atrocitatile armatei sovietice asupra romanilor: masacrele de la Fantana Alba si Balti, o pata rosie de sange in istoria Bucovinei si a Basarabiei "Pacatul" predarii Istoriei la Blaj in Limba romana si nu in maghiara - motivul judecatii dintre Episcopul Ioan Lemeni si dascalul Simion Barnutiu Cum a murit Avram Iancu - "Craisorul Muntilor".

acum 65 luni (19 May 2015)

La scurt timp dupa instalarea regimului comunist in Romania, organele statului au inceput un amplu proces de "epurare" a tot ceea ce insemna tiparitura.

Carti interzise de comunisti

Publicatiile trebuiau scoase de pe rafturi in acord cu articolul 5 din Conventia de armistitiu, din 12 septembrie 1944, documentul istoric care stipula influenta pe care URSS urma s-o detina in politica si economia tarii noastre.

Dintr-un document emis de Prefectura Alba, in 2 martie 1948, detinut de Arhivele Nationale Alba, aflam ca masura viza si Biblioteca "Liceului de fete", "Biblioteca "Municipiului" Alba Iulia si Biblioteca "Battyaneum".

Despagubiri catre URSS

Cu o economie distrusa de pe urma razboiului, in conditiile unei secete severe, Romania a fost nevoita sa faca fata unor obligatii economice impovaratoare. "In loc sa determine reluarea productiei si sa creasca sensibil capacitatea de lucru a tarii ce ar fi asigurat inclusiv posibilitatea achitarii datoriilor externe, conditiile impuse prin Conventia de armistitiu si Tratatul de pace au accelerat de-a dreptul descompunerea economiei nationale romanesti", scrie profesorul univ.

La Arhivele Nationale Alba gasim si un document din 23 decembrie 1945, in care figureaza animalele colectate de la locuitori din comuna Benic, judetul Alba, conform articolului 10 din Conventia de armistitiu. Vorbim de 27 de bovine, 35 de oi si 3 cai. Tot in baza articolului 10 din Conventie a fost cumparata o cantitate de 1.850 de kilograme de fan de la locuitori ai comunei Almasu Mare. Destinatia: Centrul de colectare a animalelor lasate de trupele sovietice.

"Multe dintre prevederile continute in Tratatul de pace cu Romania isi aveau izvorul in Conventia de armistitiu semnata de Romania cu Natiunile Unite, in noaptea de 12 spre 13 septembrie 1944.

Conventia din 12 septe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro