Cartea religioasa al carei continut rivalizeaza cu bestselleruri celebre. Invaturile unor pustnici din Egipt
Zicerea face referire la vorbele pline de inteleptciune ale varstnicilor, la experintele prin care au trecut de-a lungul vietii si la modul in care au stiut sa-si infraneze pornirile in situatii de mare tensiune, dar si la modul in care au gandit in anumite momente si au reusit sa depaseasca greutati pe care le credeau imposibil de trecut. Acesta subliniaza ca e important sa stii sa transformi experientele pe care le ai in situatii de invatare: sa vezi ce ai facut bine si ce ai putea sa imbunatatesti si sa faci diferit de experienta initiala.
Zicerea face referire la vorbele pline de inteleptciune ale varstnicilor, la experintele prin care au trecut de-a lungul vietii si la modul in care au stiut sa-si infraneze pornirile in situatii de mare tensiune, dar si la modul in care au gandit in anumite momente si au reusit sa depaseasca greutati pe care le credeau imposibil de trecut.
Batranii intelepti ai pustei egiptene si povetele lor date ucenicilor au fost adunate, ani buni in urma, intr-o carte religioasa deloc cunoscuta omului de rand. Ea se numeste "Pateric" si cuprinde invataturi si experiente duhovnicesti. I se mai spune "Cartea batranilor", "Invataturi ale parintilor duhovnicesti" sau "Invataturi ale batranilor" pentru ca, etimologic vorbind, "pateric" vine din grecescul "patir" ce se traduce in romaneste prin "tata".
Parintele Dorel Galan din Cluj a luat cateva dintre invataturile acestor sfinti ai pustiului si le-a interpretat intr-o maniera inteligibila omului de azi, din era tehnologiei, care citeste si carti de dezvoltare personala pe tableta si cauta sa tina pasul cu timpul si timpurile. Analizand cateva exemple luate intamplator, preotul clujean spune ca povetele sfintilor parinti sunt extrem de actuale si pot fi privite ca niste sfaturi prin care noi, ca indivizi, putem sa ne dezvoltam personal.
La emisiunea "Sfintii, contemporanii nostri" de la Radio Renasterea din Cluj, preotul Galan a vorbit despre autocontrol, dezvoltarea de competente si cum evenimentele nu determina starile noastre, ci felul in care noi le interpretam (idee din psihologia moderna), dar si cum sa facem ordine in mintea noastra, controlandu-ne gandurile. Despre toate acestea a discutat cu exemple concrete din "Pateric/Cartea batranilor" aratand cum o carte religioasa, citita cu atentie si interpretata cu putin ajutor, ajuta omul sa vada lucrurile dintr-o perspectiva straina lui pana atunci. Autocontrol, sef de promotie la Oxford si inteligenta emotionala
"Bine este pentru om sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro