Cartea lui Leon Volovici despre "problema evreiasca" cucereste Polonia

Cartea lui Leon Volovici despre

Impreuna cu criticul de film Costel Safirman, a condus "Cercul Cultural de la Ierusalim", a fost unul dintre initiatorii Societatii de Studii "Benjamin Fondane" (Paris si Ierusalim) si membru in comitetul de redactie al revistei Cahiers Benjamin Fondane. In contextul detinerii de catre Romania, in 2016, a presedintiei International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), aparitia lucrarii lui Leon Volovici in Polonia reprezinta o ocazie deosebita de dezbatere a contextului social, politic si cultural din Romania perioadei premergatoare celui de-al Doilea Razboi Mondial si de prezentare cu luciditate a problemei antisemitismului din acea perioada.

acum 89 luni (26 Nov 2016)

Eseu despre formele antisemitismului intelectual in Romania anilor '30" (Humanitas, 1995), publicata pentru prima data in limba engleza, cu titlul Nationalist ideology and antisemitism: the case of Romanian intellectuals in the 1930's" (Oxford, Pergamon Press, 1991) este o lucrare fundamentala, studiata in toate marile universitati ale lumii si intrata in bibliografia obligatorie a facultatilor de istorie, sociologie, istorie a culturii, studii europene, stiinte politice.

Intalnirea de la Varsovia va fi gazduita si moderata de jurnalistul Jaroslaw Kurski, redactor-sef adjunct al "Gazetei Wyborcza", in cunoscutul spatiu de lansari al cotidianului. La eveniment va participa, de asemenea, profesorul si criticul literar Michal Glowinski, autorul prefetei editiei poloneze. Intalnirea de la Cracovia va fi gazduita de Sinagoga Wysoka, iar cea de la Wroclaw de Fundatia Bente Kahan, in spatiul propriu CIZ Cafe. Intre 1964 si 1984 a fost cercetator la sectia de istorie literara a Institutului de filologie "Alexandru Philippide" din Iasi. A fost coautor al Dictionarului literaturii romane de la origini pana la 1900 (1979, distins cu Premiul Academiei Romane). Intre anii 1984 si 1989 a fost cercetator la Institutul Yad Vashem pentru studierea Holocaustului, iar din 1989 si pana in 2011 a fost cercetator principal si conferentiar la Universitatea Ebraica din Ierusalim, Institutul de Iudaism Contemporan si Centrul International pentru Studierea Antisemitismului. Impreuna cu criticul de film Costel Safirman, a condus "Cercul Cultural de la Ierusalim", a fost unul dintre initiatorii Societatii de Studii "Benjamin Fondane" (Paris si Ierusalim) si membru in comitetul de redactie al revistei Cahiers Benjamin Fondane. Safirman, 2007), De la Iasi la Ierusalim si inapoi (2007, tradusa in limba polona de Marta Torz si aparuta la Ed.

In contextul detinerii de catre Romania, in 2016, a presedintiei International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), aparitia lucrarii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro