Carte. Lucrezia Borgia, o scorpie sau o unealta in mainile propriei familii?!

"Un colet cu sani plinuti si fese trasnet" Si, in toata aceasta increngatura de interese cu aspecte grotesti, Lucrezia - ne spune cu ironie Dario Fo - "nu-i nimic altceva decat un colet cu sani plinuti si fese trasnet". Victima menita sacrificiului e, fara indoiala, de fiecare data, inca din copi-larie, Lucrezia, aruncata cu orice prilej si fara pic de mila, atat de tata, cat si de frate, in valtoarea intereselor financiare si politice.

acum 90 luni (5 Dec 2016)

Om de teatru prin excelenta, care a scris dramaturgie, a semnat regia si deseori a aparut pe scena interpre-tand personajele create de el, Dario Fo obisnuia sa priveasca lumea ca spectacol. Iar istoria, mai ales cea din perioada in care a trait celebra familie Borgia, este foarte ofertanta in relatari si interpretari in nota personala, o nota care la Dario Fo este ironica si amuzanta, iar stilul scriiturii foarte vizual.

Societatea italiana din vremea Renasterii este descrisa cu un sarcasm care face lectura extrem de dinamica si placuta, Dario Fo propunandu-ne si o suita de portrete desenate de el dupa originalele timpului. In centrul relatarii se afla povestea familiei Borgia, care alcatuieste o adevarata saga, plina de infruntari si crime sangeroase, savarsite deopotriva prin fier si prin otrava. Pe Lucrezia, insa, fiica lui Rodrigo Borgia, devenit Papa in 1492 sub numele Alessandro VI, Dario Fo o prezinta, in acord cu cercetarile cele mai recente, drept o victima a masinatiu-nilor tatalui si ale fratelui sau, celebrul Cesare Borgia, ea fiind in realitate o faptura sensibila, protectoare a artelor, artistilor si umanistilor vremii, care a dovedit totodata un curaj barbatesc in infruntarile armate dintre cetatile italiene. Ca sa nu mai vorbim de tabloul politic al epocii pe care-l zugraveste atat de viu incat parca nu mai stii in ce timp traiesti. "Intre timp, Papa Alessandro incepuse, calm si detasat, sa teasa din fire colorate tapiseria menita sa zugraveasca epopeea prabusirii proiectului de transformare totala a Bisericii Romane.

"Un colet cu sani plinuti si fese trasnet"

Si, in toata aceasta increngatura de interese cu aspecte grotesti, Lucrezia - ne spune cu ironie Dario Fo - "nu-i nimic altceva decat un colet cu sani plinuti si fese trasnet".

"Desprinzand istoria Papei Alessandro VI Borgia si a rudelor sale din Renasterea italiana, obtinem o saga tulburatoare, in care personajele se poarta fara pic de respect cu a... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro