Cartarescu, premiat la Leipzig. Mircea Vasilescu: Pentru publicul german, el este un scriitor european, nu e "din Est"

Cartarescu, premiat la Leipzig. Mircea Vasilescu: Pentru publicul german, el este un scriitor european, nu e

Este, de altfel, si sensul in care au fost receptate cartile sale in Germania si in alte tari: pentru elitele culturale, pentru marile ziare si reviste europene - de la Le Monde la Frankfurter Allgemeine Zeitung, de la Svenska Dagbladet la Neue Zurcher Zeitung - Mircea Cartarescu este un mare scriitor european. Si la incapacitatea noastra cronica de a ne entuziasma, de a ne bucura firesc si empatic de adevaruri simple si clare ca lumina zilei: avem un mare scriitor care a intrat, irevocabil, in elita literaturii europene.

acum 117 luni (19 Mar 2015)

>

Pe lista celor care au mai luat acest premiu in anii trecuti se afla, printre altii, scriitorii Imre Kertesz, Claudio Magris, Peter Nadas, Slavenka Drakulic, Hugo Claus, Ryszard Kapuscinski, dar si istoricii Ian Kershaw si Timothy Snyder.

In discursul de la decernare, a spus ca se simte in primul rand un scriitor european, ca nu crede in impartirea Europei in zone (Europa de Vest, Centrala si de Est), ci in unitatea ei, in valorile ei culturale comune. Este, de altfel, si sensul in care au fost receptate cartile sale in Germania si in alte tari: pentru elitele culturale, pentru marile ziare si reviste europene - de la Le Monde la Frankfurter Allgemeine Zeitung, de la Svenska Dagbladet la Neue Zurcher Zeitung - Mircea Cartarescu este un mare scriitor european.

Ceremonia de acordare a premiului a avut loc in celebra sala Gewandhaus, in fata a aproape 2.000 de spectatori, cu reprezentanti ai oficialitatilor germane, cu zeci de jurnalisti din mai toate tarile europene. Treaba nemteasca, harnica si riguroasa: societatea germana stie sa-si omagieze intelectualii si are deschiderea de a-i "adopta" pe cei din alte tari. Pentru publicul german de calitate, Cartarescu e un mare autor, ca atatia alti mari scriitori europeni, asa incat i se acorda, in mod natural, cu sobrietate si grija, toate onorurile pe care le merita. Nu e "din Est", nu e o prezenta "exotica" ori "dintr-o tara indepartata si putin cunoscuta", e pur si simplu compatibil cu valorile si spiritul cultural german si european.

La Targul de carte de la Leipzig a existat un stand al Romaniei, s-au mai organizat si alte cateva lecturi si evenimente. E - spuneti-i cum vreti - "locomotiva", "varful de lance", "deschizatorul de dumuri" sau altcumva (au si cliseele, totusi, rolul lor). Efectele se mai vad si astazi, cand, alaturi de Cartarescu, doar filmul romanesc mai reuseste, pe alt plan, sa fie prezent, cu regularitate, in lumea buna a festivalurilor si a premiilor impo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro