Cartarescu, mari sanse la Nobel: "Orbitor" e cotat mai bine decat "Numele trandafirului" si "Versetele satanice"

Cartarescu, mari sanse la Nobel:

A mai ramas putin pana la anuntarea Premiului Nobel pentru literatura, care va avea loc in cursul zilei de joi, in urma votului unui juriu alcatuit din 18 scriitori, profesori si alti membri ai Academiei suedeze. Printre scriitorii creditati cu sanse mai mici decat aceea atribuita lui Mircea Cartarescu se afla cateva nume sonore ale literaturii universale, precum Umberto Eco, Margaret Atwood, Don DeLillo, Amos Oz si Don Paterson (cu totii avand o cota de 34 la 1) si Salman Rushdie, Cormac McCarthy, John le Carre si Colm Toibin (cu totii avand o cota de 51 la 1). Cartile sale au fost premiate de Academia Romana, Uniunea Scriitorilor din Romania si cea din Republica Moldova, Asociatia Scriitorilor Profesonisti din Romania (ASPRO), Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Asociatia Editorilor din Romania, precum si de revistele "Cuvantul", "Ateneu", "Flacara", "Tomis" si "Ziarul de Iasi".

acum 87 luni (7 Oct 2014)

A mai ramas putin pana la anuntarea Premiului Nobel pentru literatura, care va avea loc in cursul zilei de joi, in urma votului unui juriu alcatuit din 18 scriitori, profesori si alti membri ai Academiei suedeze. Chiar daca, de-a lungul secolului trecut, votul academicienilor suedezi a ocolit multe nume de seama ale literaturii universale, interesul pentru Nobel ramane constant, dovada si speculatiile care incing in aceasta perioada site-urile caselor de pariuri. Astfel, Cartarescu se afla pe locul 16 in clasamentul agentiei de pariuri Ladbrokes, cu o cota de 25 la 1, la egalitate cu nume prestigioase precum Milan Kundera (Cehia), Thomas Pynchon (SUA) si Bob Dylan (SUA). Pe primul loc in lista se afla kenyanul Ngugi wa Thiong'o, cu o cota de 4.5 la 1, urmat de japonezul Haruki Murakami si jurnalista belarusa Svetlana Aleksijevitj.

Ipoteze si speculatii

Ladbrokes este una dintre cele mai mari si mai vechi companii de pariuri din Marea Britanie, fondata in 1886 si bucurandu-se de o mare credibilitate. In momentul de fata are peste 13.000 de angajati doar in Regatul Unit si este lider de piata in Irlanda, Belgia si Spania. De-a lungul vremii, agentia s-a inselat foarte putin, scriitorii care au castigat Nobelul in ultimii ani - canadianca Alice Munro (2013), chinezul Mo Yan (2012) si suedezul Tomas Transtromer (2011) - fiind plasati de Ladbrokes pe locul al doilea.

Trebuie spus, insa, ca toate aceste discutii nu reprezinta decat speculatii de presa si cote ale caselor de pariuri. Asadar, nu vorbim de nominalizari efective, ci doar de ipoteze si speculatii.

Lupta acerba la casele de pariuri

Conform Mediafax, ghicirea castigatorului reprezinta un exercitiu care se bazeaza mai putin pe date stiintifice si mai mult pe speculatii si noroc. Ca in fiecare an, casele de pariuri din Marea Britanie acorda cote scriitorilor creditati cu sanse reale de a castiga premiul Nobel pentru literatura. <... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro