Cartarescu, la aflarea vestii ca Bob Dylan a luat Nobelul pentru Literatura: "Ne-a facut-o comitetul Nobel de data asta!"

Cartarescu, la aflarea vestii ca Bob Dylan a luat Nobelul pentru Literatura:

Nimeni nu contesta ca e un mare poet si un geniu muzical (eu l-am si tradus, uite coperta!) Dar mi-e atat de mila de scriitorii adevarati, Adonis, Ngugi, DeLillo si alti 2-3 care aproape ca aveau premiul in buzunar!

acum 86 luni (13 Oct 2016)

In ultimii ani, scriitorul Mircea Cartarescu s-a numarat printre favoritii la premiul Nobel pentru literatura, potrivit caselor de pariuri internationale. Una dintre cele mai prestigioase distinctii literare europene, Premiul de Stat al Austriei pentru Literatura Europeana pe 2015, in valoare de 25.000 de euro, i-a fost acordata lui scriitorului pentru intreaga opera literara. Poate-o s-o sterg si pe-asta, ca nu mi-am revenit din soc si inca vorbesc aiurea... Nimeni nu contesta ca e un mare poet si un geniu muzical (eu l-am si tradus, uite coperta!) Dar mi-e atat de mila de scriitorii adevarati, Adonis, Ngugi, DeLillo si alti 2-3 care aproape ca aveau premiul in buzunar! Si-mi pare atat de rau pentru marii scriitori care imbatranesc la coada, maestrii si favoritii mei: Pynchon, Lobo Antunes, Amos Oz, John Ashberry, Vila-Matas... Totusi, lista laureatilor include si trei filosofi (Rudolf Christoph Eucken, Herin Bergson si Bertrand Russell), un istoric (Theodor Mommsen) si un sef de stat (Winston Churchill, distins pentru discursurile sale politice). Nu de putine ori Premiul Nobel pentru Literatura a avut si o semnificatie politica, avand uneori valoarea unei dezavuari a regimurilor autoritare. Intr-adevar, mai multi scriitori exilati, disidenti, contestatari, persecutati si interzisi la publicare in tarile lor au fost recompensati cu Nobelul pentru literatura, printre acestia numarandu-se nume sonore precum Boris Pasternak, Pablo Neruda, Aleksandr Soljenitin si Gao Xingjian. De-a lungul timpului printre posibili candidati care s-au vehiculat se numara Mircea Eliade, Norman Manea, Ana Blandiana, Paul Goma si Mircea Ivanescu. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro