Cartarescu, despre Bob Dylan, la Gaudeamus: Merita orice premiu, dar Nobelul din acest an e oarecum scandalos

Cartarescu, despre Bob Dylan, la Gaudeamus: Merita orice premiu, dar Nobelul din acest an e oarecum scandalos

"Bob Dylan merita in principiu orice premiu, pentru ca este un om de geniu", a spus Mircea Cartarescu. "E o carte aproape experimentala, ceva ce nu te-ai fi asteptat sa fie scrisa de Bob Dylan, ale carui versuri tin de balada, vin dintr-o traditie mai veche a trubadurului, cu niste metafore si obscuritati acolo, dar, in orice caz, nu ai putea spune despre ele ca sunt niste poeme de avangarda.

acum 91 luni (19 Nov 2016)

"Bob Dylan merita in principiu orice premiu, pentru ca este un om de geniu", a spus Mircea Cartarescu. La intrebarea daca e bine ca Bob Dylan a castigat premiul Nobel pentru Literatura, scriitorul a spus ca nu poate sa ofere un raspuns clar.

"Premiul Nobel de anul acesta este oarecum scandalos, ne pune oarecum niste intrebari in privinta limitelor literaturii, a faptului ca totusi a luat acest premiu un , un om care facand literatura foarte buna totusi nu a fost considerat ca fiind un scriitor in adevaratul inteles al cuvantului", a spus Mircea Cartarescu.

"Ne punem intrebarea daca marii scriitori, cei pe care toata lumea ii considera scriitori, precum Amos Oz, Murakami si asa mai departe, care sunt de multi ani pe aceasta lista, nu cumva au suferit o nedreptate, daca nu cumva s-a intamplat un lucru total neasteptat care i-a prejudiciat si a prejudiciat ideea de literatura larga", a adaugat Mircea Cartarescu. El a precizat ca Bob Dylan este "cel mai celebrat om" pentru rolul pe care l-a avut in dezvoltarea lumii de dupa anii 1950. Cred ca la ora aceasta nu exista om mai cunoscut in toata zona artistica din lume, in zona de arta inalta si arta populara", a mai spus scriitorul. La evenimentul dedicat lui Bob Dylan au participat alaturi de Mircea Cartarescu poeta Denisa Comanescu si criticul literar Marius Chivu, care au prezentat volume ale artistului american - "Cronica vietii mele. Denisa Comanescu a spus ca se astepta ca Bob Dylan sa primeasca premiul Nobel pentru literatura inca din anul 2012, cand acest trofeu a fost atribuit scriitorului chinez Mo Yan, si a precizat ca obisnuia sa il asocieze pe artistul american cu Leonard Cohen.

"E o carte aproape experimentala, ceva ce nu te-ai fi asteptat sa fie scrisa de Bob Dylan, ale carui versuri tin de balada, vin dintr-o traditie mai veche a trubadurului, cu niste metafore si obscuritati acolo, dar, in orice caz, nu ai putea spune despre ele ca sunt niste poeme de avangarda. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro