Cartarescu: Daca persoanele gay vor sa se casatoreasca, e firesc sa aiba acest drept ca cetateni

Cartarescu: Daca persoanele gay vor sa se casatoreasca, e firesc sa aiba acest drept ca cetateni

"Pentru ca nu sunt nici ideolog, nici patimas, nici confruntational si pentru ca nu cred ca punctul meu de vedere e intotdeauna cel just, nu prea am dat atentie bataliilor care se desfasoara aici, pe facebook. Declaratiile presedintelui Klaus Iohannis, care s-a declarat adeptul tolerantei, considerand "gresita" calea "fanatismului religios" si a solicitarilor ultimative, dar si cele ale ale premierului Dacian Ciolos, care a pledat pentru toleranta si pentru respectarea ideii de familie traditionala, au provocat reactii si dezbateri inclusiv pe retelele de socializare.

acum 85 luni (24 Oct 2016)

"Pentru ca nu sunt nici ideolog, nici patimas, nici confruntational si pentru ca nu cred ca punctul meu de vedere e intotdeauna cel just, nu prea am dat atentie bataliilor care se desfasoara aici, pe facebook. In privinta casatoriilor intre persoane gay, de pilda, punctul meu de vedere e unul, cred, de bun simt: de ce nu? E vorba de casatorii civile, care-ar trebui garantate de legi ale statului, aceleasi pentru toti cetatenii. Daca persoanele gay vor sa se casatoreasca, e firesc sa aiba acest drept in calitatea lor de cetateni", scrie Cartarescu, duminica, pe contul sau de Facebook. El tine insa sa faca precizari si in legatura cu familia traditionala, cea de la tara sau din mediul muncitoresc de la orase. "Eu cred ca barbatul betiv, care-si terorizeaza fizic si moral sotia si copiii, nu a fost niciodata regula, ci mai curand exceptia blamata de comunitate. Cele mai multe familii erau mecanisme de supravietuire in conditii dificile, care cereau cooperare si un modus vivendi intre parteneri. De cele mai multe ori, sotia si sotul se respectau.

Mircea Cartarescu ofera un exemplu din propria familie, amintindu-si ca mama sa ii povestea cum, copil fiind, "ii auzea pe parintii ei, cei mai simpli tarani, vorbind in pat, inainte sa se lumineze de ziua". Tatal se sfatuia cu sotia lui in cele mai mici probleme si nu lua nicio hotarare fara ca ea sa fie de acord. S-au iubit intreaga viata si s-au respectat, femeia n-a fost lovita niciodata de barbatul ei si se socoteau egali in toate privintele. Tot Curtea Constitutionala ar urma sa se pronunte in cateva zile asupra solicitarii unui cuplu de homosexuali de a i se recunoaste casatoria oficiata in strainatate. Declaratiile presedintelui Klaus Iohannis, care s-a declarat adeptul tolerantei, considerand "gresita" calea "fanatismului religios" si a solicitarilor ultimative, dar si cele ale ale premierului Dacian Ciolos, care a pledat pentru toleranta si pentru respectarea ideii de familie traditionala, au provocat reactii si... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro