Carol I, oaspete de onoare in repetate randuri in Slatina. Cum a cununat pe neasteptate un cuplu de tineri

Carol I, oaspete de onoare in repetate randuri in Slatina. Cum a cununat pe neasteptate un cuplu de tineri

A fost si oapete de seama al marilor boieri ai vremii, a venit si pe timp de pace, dar si in vreme de razboi. Inaltimea Sa, remaind satisfacut atat de tinuta oamenilor, de curatenia echipamentelor de tot felul, precum si intru ceeace priveste instructia, a bine-voit a arata Inalta Sa multumire tutulor domnilor oficieri. La statia Stolnici regimentul al V-lea de dorobanti asemenea a fost inspectat de Inaltimea Sa si pe la 2 ore I.S.

acum 30 luni (13 Jan 2018)

In Slatina a ajuns pe 9 mai 1866, momentul fiind astfel descris in "Memoriile Regelui Carol I al Romaniei":

"Pe la 12, printul sosi la Olt, un rau larg; Populatia se adunase de pretutindeni si se gramadise pe amandoua tarmurile raului, primind cu aclamatii pe tanarul domnitor. Inainte de a intra in Slatina, printul schimba trasura si astfel isi facu intrarea in orasul frumos decorat; prin numeroase arcuri de trimf impodobite cu portretul lui ajunse la o casa particulara, unde i se servi un dejun solemn, dupa ce mai intai primi autoritatile orasenesti".

A avut, ulterior, ocazia sa treaca pe podul de fier terminat chiar in timpul domniei sale, in 1891. Cel mai des a ajuns, insa, cu trenul, fiind consemnate mai multe episoade in care isi chema de la Bucuresti ministrii si discutau in gara Slatina treburi de stat. A fost si oapete de seama al marilor boieri ai vremii, a venit si pe timp de pace, dar si in vreme de razboi.

In orasele in care ajungea, in special in zile de sarbatoare, tinea sa ia parte la serviciul religios. Intr-un astfel de moment, intr-o calatorie de inspectare a armatei, la Slatina, vizitand biserica-catedrala, a intrat in timpul unei slujbe de cununie. Domnitorul dupa ce asista la serviciile divine, a inspectat trupele aflate in orasul Pitesti si cantonamentele de prin prejur adunate pe platoul orasului penru acest scop sub comanda d-lui general Racovita, comandantul diviziei a IV-a. Inaltimea Sa, remaind satisfacut atat de tinuta oamenilor, de curatenia echipamentelor de tot felul, precum si intru ceeace priveste instructia, a bine-voit a arata Inalta Sa multumire tutulor domnilor oficieri. La statia Stolnici regimentul al V-lea de dorobanti asemenea a fost inspectat de Inaltimea Sa si pe la 2 ore I.S. Inaltimea Sa de la gara esprimand dorinta d'a merge mai inteiu la biserica-catedrala sa asculte serviciul divin, aci din intamplare fiind a se celebra cunucia fiului d-lui senator Delenu, cu d-soara Elena Muntenu, la int... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro