Carne de miel sau carne de ied? Secretul pentru a alege cea mai buna varianta, dezvaluit de medici

Carne de miel sau carne de ied? Secretul pentru a alege cea mai buna varianta, dezvaluit de medici

Carnea de miel este toxica, iar cea de ied este mai saraca in colesterol decat cea de pui sau de vita. Medicul veterinar Ioan Bejan, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui, a explicat, pentru "Adevarul", care din cele doua tipuri de carne este mai buna: "Sunt pareri subiective care tin de gust, nu se poate spune neaparat ca e mai buna carnea de ied decat cea de miel. Diferente fata de carnea de ied si cum stim ca nu mancam caine, de Paste Carnea de pui, de porc sau de vita este inlocuita in apropierea Pastelui cu cea de miel si, mai nou, cu cea de ied.

acum 83 luni (12 Apr 2016)

Carnea de miel este toxica, iar cea de ied este mai saraca in colesterol decat cea de pui sau de vita. Calitatea carnii de miel sau de ied este data varsta animalului, soiul acestuia si perioada care trece intre fatare si sacrificare, spun specialistii.

Daca mielul sau iedul sacrificat nu are minimum 10 kilograme in carcasa, cel putin trei-patru luni de la fatare si nu a fost crescut intr-un mediu sanatos, in ambele cazuri putem vorbi despre o concentratie crescuta de toxine.

Medicul veterinar Ioan Bejan, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui, a explicat, pentru "Adevarul", care din cele doua tipuri de carne este mai buna: "Sunt pareri subiective care tin de gust, nu se poate spune neaparat ca e mai buna carnea de ied decat cea de miel. Intr-adevar, iedul are mai putine grasimi de aceea carnea e mai buna. Pe de alta parte, carnea de miel este mai bogata in minerale. De altfel, este si lege care interzice sacrificarea mieilor inainte de doua luni.

Miel vs ied

Medicul veterinar citat a insistat asupra unui aspect: calitatea carnii este data de varsta animalului sacrificat si de hrana acestuia. Daca vorbim despre miel sau ied din rasa de carne, atunci aceasta nu va avea acelasi gust si aceleasi proprietati cu animalul hibrid care are un ritm mai lent de crestere. Mai e un aspect, daca puiul a trecut deja pe alimentatie cu furaje, calitatea nu mai e la fel de buna. Se vorbeste despre purcel de lapte, vitel de lapte, miel de lapte. Aceste toxine ingreuneaza digestia si, consumate in exces sau o perioada mai lunga de timp, pot duce la afectiuni renale, guta ori boli hepatice. Pentru ca sistemul enzimatic al mielului sub doua luni nu este definitivat, carnea de miel este mai greu de digerat decat carnea de oaie. De asemenea, carnea de miel devine si mai greu de digerat daca la aceeasi masa sunt consumate oua.

Carnea de ied este mai saraca i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro