Carles Puigdemont poate anunta alegeri anticipate in Catalonia, pentru a impiedica guvernul de la Madrid sa-i suspende autonomia

UPDATE 16.10: O declaratie a liderului separatist catalan Carles Puigdemont, programata joi la ora 13:30 locala si amanata apoi cu o ora, a fost in cele din urma 'suspendata', a anuntat un purtator de cuvant al guvernului regional, relateaza AFP, Reuters si dpa, potrivit Agerpres. Liderul catalan urma sa sustina o conferinta de presa la Barcelona dupa mai multe zile de negocieri in guvernul sau cu privire la raspunsul executivului catalan la masurile prevazute de guvernul conservator al lui Mariano Rajoy.

acum 40 luni (26 Oct 2017)

UPDATE 16.10: O declaratie a liderului separatist catalan Carles Puigdemont, programata joi la ora 13:30 locala si amanata apoi cu o ora, a fost in cele din urma 'suspendata', a anuntat un purtator de cuvant al guvernului regional, relateaza AFP, Reuters si dpa, potrivit Agerpres.

Declaratia este suspendata', a afirmat purtatorul de cuvant, fara sa ofere niciun fel de explicatie, in timp ce Spania asteapta in tensiune sa afle daca Puigdemont va convoca alegerile regionale pentru a evita punerea sub tutela a regiunii cu consecinte incalculabile.

Liderul catalan urma sa sustina o conferinta de presa la Barcelona dupa mai multe zile de negocieri in guvernul sau cu privire la raspunsul executivului catalan la masurile prevazute de guvernul conservator al lui Mariano Rajoy.

Liderul separatist Carles Puigdemont ar putea anunta, joi, organizarea de alegeri anticipate in Catalonia, pentru a bloca decizia Guvernului de la Madrid, programata pentru vineri, de a suspenda autonomia acestei provincii.

Carles Puigdemont sustine ca punerea sub tutela a regiunii pe care o conduce "va lipsi poporul Cataloniei de institutiile sale" si va duce la o "situatie si mai grava", intr-o scrisoare trimisa joi Senatului, relateaza AFP citata de Agerpres.

Mai mult, masurile de subordonare a Cataloniei dorite de guvernul spaniol reprezinta un atac "frontal" la adresa mai multor articole ale Constitutiei spaniole, considera liderul catalan.

Acesta ar putea sa se exprime dupa ora locala 17:00 (15:00 GMT) in fata unei comisii de 27 de membri care urmeaza sa dezbata aplicarea Articolului 155, niciodata pus in practica pana acum, care permite guvernului sa ia masuri atunci cand una dintre regiunile autonome ale tarii nu isi respecta obligatiile.

Senatul urmeaza sa decida vineri in sedinta plenara daca va acorda liderului guvernului conservator Mariano Rajoy, pe baza Articolului 155 din Constitutie, puterea de a demite executivul se... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro