Carles Puigdemont denunta o "lovitura de stat" impotriva Cataloniei si promite victoria impotriva "represiunii"

Carles Puigdemont denunta o

Vizat de un mandat de arestare emis in Spania, Puigdemont le-a promis primarilor veniti sa-l sustina victoria in alegerile parlamentare regionale anticipate din Catalonia, programate de Guvernul central de la Madrid pentru 21 decembrie. Aceasta coalitie, aliata cu separatistii de extrema stanga din CUP (Candidatura d'Unitat Popular), a dispus de o majoritate de 72 de locuri din totalul de 135 ale Parlamentului catalan.

acum 71 luni (8 Nov 2017)

Vizat de un mandat de arestare emis in Spania, Puigdemont le-a promis primarilor veniti sa-l sustina victoria in alegerile parlamentare regionale anticipate din Catalonia, programate de Guvernul central de la Madrid pentru 21 decembrie.

Carles Puigdemont a fugit la Bruxelles dupa ce Guvernul de la Madrid a destituit Executivul sau si a dizolvat Parlamentul regional al Cataloniei din cauza actiunilor majoritatii separatiste de a desparti aceasta regiune de Spania, noteaza agentile internationale de presa.

Guvernul conservator spaniol condus de Mariano Rajoy a plasat Catalonia sub tutela sa, un act denuntat de separatistii catalani.

Puigdemont a calificat drept o "lovitura de stat" punerea sub tutela a regiunii sale, decisa de Guvernul central la cateva ore dupa proclamarea unei "republici catalane" independente, la 27 octombrie. Actul de proclamare a acestei republici a fost justificat in baza referendumului de autodeterminare din 1 octombrie, organizat de separatistii catalani cu incalcarea Constitutiei spaniole.

Separatistii afirma ca votul "da" a invins in ziua respectiva cu 90% la o rata a participarii de 43%, date imposibil de verificat in lipsa unei comisii electorale independente, conform AFP.

Opt dintre cei 13 ministri-consilieri ai Executivului regional destituit de Madrid se afla in inchisoare dupa ce au fost inculpati mai ales pentru rebeliune, secesiune si deturnare de fonduri. Carles Puigdemont este la randul sau vizat de aceste acuzatii, dar se afla la Bruxelles impreuna cu alti patru membri ai Guvernului sau, in asteptarea examinarii de catre justitia belgiana a mandatului european de arestare emis de Spania. El le-a cerut marti liderilor Uniunii Europene sa inceteze sa mai sustina "lovitura de stat" impotriva regiunii sale.

In cazul in care catalanii vor oferi din nou majoritatea partidelor separatiste la aleger... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro