Caricaturistul Mihai Stanescu, ale carui lucrari au fost interzise de Nicolae Ceausescu, a murit la varsta de 78 de ani

Caricaturistul Mihai Stanescu, ale carui lucrari au fost interzise de Nicolae Ceausescu, a murit la varsta de 78 de ani

El a absolvit liceul la Buzau si apoi, contrar sfatului mamei sale de a se inscrie la Medicina, a urmat la Iasi liceul de arte plastice, unde a fost inscris in anul II. Si eu imediat am scos cartea, am dus-o la noi la Uniune, am semnat-o noi, am tiparit-o la noi la tipografie si am vandut-o la Fondul Plastic. In '85, am incercat sa mai fac o carte care se chema , pentru ca se facea economie la caldura, la mancare, la gaze, la toate, si-am spus ca si la umor trebuie sa facem ceva economie.

acum 16 luni (14 Apr 2018)

Anuntul a fost facut de fiica artistului, Daiana Stanescu, pentru Realitatea.net. Aceasta a precizat ca tatal sau s-a retras din activitate si de pe scena publica in urma cu trei ani si jumatate.

Nascut pe 20 iulie 1939, in satul Gradistea, langa Mizil, Mihai Stanescu a fost singurul caricaturist roman care, traind la Bucuresti, a criticat in mod deschis regimul lui Nicolae Ceausescu. El a absolvit liceul la Buzau si apoi, contrar sfatului mamei sale de a se inscrie la Medicina, a urmat la Iasi liceul de arte plastice, unde a fost inscris in anul II.

Dupa facultate, Mihai Stanescu a fost repartizat la Ministerul Turismului, unde a facut grafica publicitara, de unde a demisionat dupa 6 ani. Aici au fost vandute cani, carti postale, tricouri si sacose de panza imprimate cu desenele sale, dar si albume de caricatura si desene originale ale artistului.

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale lui Mihai Stanescu a fost seria de fotografii cu fiica sa Daiana Stanescu, pe care a fotografiat-o, in aceeasi rochie, intre varstele de 6 si 29 de ani.

Expozitia "Daiana, la diferite varste, fotografiata in aceeasi rochie", a fost vernisata in 2003, la salonul de carte Bookarest si reluata in 2004, la Galeriile Orizont din Bucuresti.

Mihai Stanescu este autorul logo-ului "Bookarest", sub care a functionat, pana in 2006, targul de carte de vara de la Bucuresti (in prezent, denumit "Bookfest").

In decembrie 2000, presedintele Romaniei de la acea vreme, Emil Constantinescu, i-a acordat Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de "Cavaler", "dorind a-i rasplati meritele exceptionale pentru realizari artistice si pentru promovarea culturii".

"Prin anii '80, am inceput sa trimit lucrari la concursuri internationale, am luat premii... Si eu ma comportam ca un om liber, adica eu desenam ce voiam, nu mi le publicau, umblam ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro