Care sunt semnele clare ale depresiei, boala secolului XXI

Care sunt semnele clare ale depresiei, boala secolului XXI

Frica de stigmatizare, refuzul de a constientiza aceasta afectiune ori de a accepta un ajutor de specialitate, ii determina pe oameni sa sufere in tacere, amagindu-se ca pot trece si singuri peste problema cu care se confrunta. La nivel global, depresia afecteaza aproximativ 121 de milioane de oameni, iar in Europa se estimeaza ca 50 de milioane de persoane sufera de aceasta boala.

acum 78 luni (3 Jun 2016)

Simptomele generale ale depresiei pot pune individul in imposibilitatea de a-si desfasura in mod normal activitatile cotidiene. Printre cele mai des intalnite manifestari ale aceste afectiuni se numara dispozitia trista, stresul, instabilitatea afectiva, oboseala, inapetenta, insomniile, scaderea apetitului sexual, irascibilitatea, dificultati de concentrare, scaderea initiativei si a interesului pentru activitati care inainte produceau placere.

In situatiile in care simptomele amintite dureaza cel putin doua saptamani, ele pot fi considerate niste semnale de alarma, deloc de neglijat, spune dr.

Uneori, problema poate fi ameliorata sau chiar solutionata fara sa fie nevoie de interventia psihiatrului. "Un concediu de odihna, departe de toate problemele cotidiene, pentru deconectare si reincarcarea bateriilor, ar putea fi varianta salvatoare. Evolutia lenta a bolii este, de cele mai multe ori, ignorata, pacientul afundandu-se, astfel, in stari depresive cat se poate de serioase", explica medicul. "In Romania, educatia medicala este aproape inexistenta, motiv pentru care de multe ori, pacientii nu apeleaza la un specialist, cu atat mai putin daca este vorba despre o tulburare psihica. Frica de stigmatizare, refuzul de a constientiza aceasta afectiune ori de a accepta un ajutor de specialitate, ii determina pe oameni sa sufere in tacere, amagindu-se ca pot trece si singuri peste problema cu care se confrunta. Majoritatea se tem ca vor fi catalogati ca nebuni daca trec pragul cabinetului de psihiatrie", sustine doctorul Radu Oroian.

Conform studiilor de specialitate, depresia reprezinta prima cauza de suicid.

La nivel global, depresia afecteaza aproximativ 121 de milioane de oameni, iar in Europa se estimeaza ca 50 de milioane de persoane sufera de aceasta boala. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro