Care sunt secretele celor mai gustoase muraturi: "Saramura se pregateste cu ajutorul unui ou"

Care sunt secretele celor mai gustoase muraturi:

"Se pregateste din timp o solutie de apa cu sare fiarta in clocot (10 sau 20 de grame de sare la fiecare litru de apa folosita). Aerul din sticle se inlatura daca se bate sticla de palma pana cand bulele de aer se ridica la suprafata si dispar. Borcanele si sticlele nu se umplu complet, ci trebuie lasate un spatiu gol de 1-2 cm la borcane, iar sticlele se pot umple doar pana acolo unde incepe gatul lor.

acum 21 luni (4 Oct 2017)

In aceasta perioada, gospodinele trudesc de dimineata pana seara pentru a pregati cele mai gustoase muraturi. Astfel, saramura este suficient de concentrata daca oul se ridica la suprafata lichidului. Legumele radacinoase se inmoaie in apa, apoi se curata cu o perie pentru a indeparta pamantul de pe ele. La alte legume, este esential sa se inlature coaja, pielita, cotoarele, coditele, semintele - adica toate partile care nu sunt bune de consumat", explica tanti Maria Popa, gospodina din Bihor.

Oparirea

Oparirea legumelor trebuie facuta inainte de sterilizare si consta in scufundarea produselor care se pun la conserva in apa clocotita (cu sau fara sare) pentru scurt timp.

"Oparirea legumelor se face cu apa curata, in care s-a adaugat 2% sare. Daca avem cantitati mici de legume, ele se pun intr-o sita pe care o scufundam in apa clocotita. Legumele se tin in apa clocotita pana se indoaie usor, fara sa se rupa. Dupa oparire, ele se scufunda imediat in apa rece, apoi se scurg bine.

Sterilizarea

Dupa ce legumele au fost pregatite, se pun in borcane sau sticle pentru a fi sterilizate. "Se pregateste din timp o solutie de apa cu sare fiarta in clocot (10 sau 20 de grame de sare la fiecare litru de apa folosita). Sarea se socoteste nu dupa marimea borcanului, ci dupa cantitatea de apa utilizata. Pentru a umple borcanul, il tinem usor inclinat cu o mana si se torna saramura fierbinte, bulionul sau otetul la marginea de jos a gurii recipientului. Aerul din sticle se inlatura daca se bate sticla de palma pana cand bulele de aer se ridica la suprafata si dispar. Produsul conservat trebuie sa fie acoperit de un strat de lichid gros de 2-3 degete.

Borcanele si sticlele nu se umplu complet, ci trebuie lasate un spatiu gol de 1-2 cm la borcane, iar sticlele se pot umple doar pana acolo unde incepe gatul lor. Sticlele si borcanele se astupa cu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro