Care sunt sansele reale ale lui Klaus Iohannis de a deveni presedintele Europei?

Care sunt sansele reale ale lui Klaus Iohannis de a deveni presedintele Europei?

Apoi, cel mai important dintre criteriile ce vor trebui indeplinite tine de caracterul non-conflictual al personajului care, spun sursele consultate, va avea nu numai extrem de dificila misiune de a asigura un echilibru intern in UE in urmarirea si aplicarea angajamentelor care vor fi listate in comunicatul final de la Sibiu din mai 2019 ca prioritati ale construtiei europene, ci de a garanta pilotarea navei europene intr-un climat extern mai dificil ca niciodata. In fine, merita remarcata observatia, de altfel destul de cinica, a unui diplomat adanc implicat cu ceva timp in urma in saga atat de complicata a realegerii lui Tusk in ciuda opozitiei furibunde a tarii sale de origine: Dintre cei trei despre care se vorbeste acum, Klaus Iohannis poate fi o miza castigatoare tocmai pentru ca nimeni nu va vrea sa reprezentantilor nucleului dur al UE, cei care, destul de probabil, ar putea fi reprezentati de Michel Barniei ca viitor presedinte al Comisiei Europene.

acum 40 luni (31 Mar 2018)

>

Dar si pe baza informatiilor de plasare in context date vineri intr-un interviu pe Adevarul Live, de Leonard Orban, consilierul prezidential pe probleme europene. Va fi deosebit de important sa vedem daca vor mai fi respectate actualele proportii ale jocurilor de influenta date de reprezentarea in Parlamentul European a grupurilor politice sau, dimpotriva, asa cum se asteapta unii comentatori, vom vedea scaderi importante in forta partidelor politice traditionale, in primul rand a socialistilor, aflati in cadere libera peste tot in Europa (cu exceptia, fireste, a Romaniei), a liberalilor deja in pozitia a patra in PE dupa alianta conservatorilor si reformistilor. Pentru ca, pana la urma, va trebui sa se lamureasca pana atunci daca exista vreo sansa de concretizare a propunerii facute anul trecut de Juncker care isi dorea ca postul de presedinte al Consiliului sa fie comasat cu cel de presedinte al Comisiei Europene. O solutie cu adevarat in favoarea eficientizarii luarii procesului de decizie, dar implicand riscul de a concentra enorm de multa putere in mainile unui singur om, din acel moment coordonator atat al cadrului in care se iau marile directii ale politicilor europene, dar si al organismului executiv care supervizeaza punerea acestora in practica in spiritul si litera Tratatelor.

Apoi, cel mai important dintre criteriile ce vor trebui indeplinite tine de caracterul non-conflictual al personajului care, spun sursele consultate, va avea nu numai extrem de dificila misiune de a asigura un echilibru intern in UE in urmarirea si aplicarea angajamentelor care vor fi listate in comunicatul final de la Sibiu din mai 2019 ca prioritati ale construtiei europene, ci de a garanta pilotarea navei europene intr-un climat extern mai dificil ca niciodata.

Cel mai ofensiv, dur si adesea intolerant dintre competitori s-a dovedit pana acum presedintele lituanian, dar cu meritul de a fi femeie si, in caz de nominalizare, de a arata ca UE respe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro