Care sunt riscurile sa faci boala Lyme daca te-a muscat o capusa. "Foarte putini pacienti ajung sa fie diagnosticati"

Care sunt riscurile sa faci boala Lyme daca te-a muscat o capusa.

Medicul infectionist Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" din Iasi, a explicat ca desi in jurul intepaturii de capusa se tese o adevarata drama, foarte putine insecte de acest fel sunt purtatoare ale bacteriei Borrelia burgdoferi. Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, boala Lyme este o boala transmisibila cuprinsa in HG 589/2007, cu raportare pe "fisa unica de raportare caz de boala transmisibila" in cinci zile de la depistarea cazului suspect/confirmat.

acum 56 luni (14 May 2017)

Medicul infectionist Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" din Iasi, a explicat ca desi in jurul intepaturii de capusa se tese o adevarata drama, foarte putine insecte de acest fel sunt purtatoare ale bacteriei Borrelia burgdoferi.

Afectiunea este cunoscuta si cu numele de "boala cu 1.000 de fete", din cauza ca poate fi confundata, intrucat are o varietate de simptome. Pentru a determina boala, capusele trebuie sa ramana atasate de piele cel putin 24 de ore.

"Pacientilor trebuie sa le fie foarte clar ca un numar relativ mic de victime ale capuselor fac Boala Lyme. In al doilea rand, daca esti intepat de o insecta din restul de 3% care sunt cu potential de infectare, nu inseamna ca faci boala. Totusi, pentru toate cazurile care ajung la spital se face profilaxie pentru ca e mai usor de prevenit, decat de tratat, dar subliniez, asta nu inseamna ca un pacient intepat de capusa face si boala Lyme", a aratat dr.

Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, boala Lyme este o boala transmisibila cuprinsa in HG 589/2007, cu raportare pe "fisa unica de raportare caz de boala transmisibila" in cinci zile de la depistarea cazului suspect/confirmat. Agentul etiologic este o spirocheta, Borrelia burgdorferi, care se transmite prin muscatura de capusa. Ciclul ei de viata presupune existenta a trei gazde, mamifere mari si mici, si trecerea succesiva din faza de larva in cea de nimfa si apoi de adult. La majoritatea bolnavilor, eritemul migrator este acompaniat de alte manifestari acute, de tip pseudo-gripal: astenie, febra, cefale, artragii sau mialgii. In paralel, pacientii pot prezenta un nodul sau o placa rosu-albastruie, aparute de regula pe lobul urechii, helix, mamelon sau scrot.

In stadiul II de evolutie, spirocheta se poate raspandi prin vasele de sange catre alte tesuturi, alte structuri ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro