Care sunt prioritatile noului ministru al Sanatatii

Care sunt prioritatile noului ministru al Sanatatii

Medicamente compensate, program de radioterapie, achizitii pentru spitale cu bani de la Banca Mondiala. Totusi, prima prioritate a noului ministru pare a fi legata de penuria de medicamente din Romania, care s-a adancit in ultimii doi ani, pacientii fiind pusi in situatia de a umbla din farmacie in farmacie pentru a obtine tratamentul de care au nevoie. Aparate de anestezie pentru spitale Totodata, spitalele judetene din 34 de orase din tara vor primi 240 de aparate de anestezie, din acestea, doua aparate standard si doua de inalta performanta vor reveni municipiului Oradea, unul pentru chirurgie cardio-vasculara si altul pentru neuro-chirurgie.

acum 94 luni (29 Jan 2017)

Medicamente compensate, program de radioterapie, achizitii pentru spitale cu bani de la Banca Mondiala. De altfel, si asteptarile pacientilor si medicilor se leaga tot de problematica medicamentelor si a rezolvarii lipsurilor din unitatile sanitare publice, astfel incat viata pacientilor sa nu mai fie pusa in pericol.

Totusi, prima prioritate a noului ministru pare a fi legata de penuria de medicamente din Romania, care s-a adancit in ultimii doi ani, pacientii fiind pusi in situatia de a umbla din farmacie in farmacie pentru a obtine tratamentul de care au nevoie.

Concret, Florian Bodog a anuntat ca toate medicamentele evaluate de Agentia Nationala a Medicamentului vor fi introduse pe lista de compensate, indiferent de denumirea medicamentului. "Noi am spus ca in primul trimestru introducem medicamente noi, dar aceasta va fi repetata ori de cate ori va fi nevoie, ori de cate ori vor fi medicamente care au fost evaluate deja de Agentia Nationala a Medicamentului", a explicat ministrul.

16 medicamente noi ar putea intra la compensare

In prima faza, e vorba de 16 molecule noi, care sunt deja evaluate, pentru cancer, boli hepatice si boli cardiovasculare, a punctat oficialul. De cealalta parte, reprezentantii asociatiilor de pacienti sustin ca introducerea de noi medicamente este esentiala, in contitiile in care bolnavii ajung la medic in stadii tarzii ale bolii.

In ceea ce priveste ordinul privind reducerea pretului la medicamente, Bodog a subliniat ca "nu este in interesul guvernului sa ieftineasca medicamentele si sa dispara de pe piata sau sa plece la export paralel".

Achizitiile pentru spitale prin intermediul banilor europeni reprezinta si ele prioritati pentru Ministerul Sanatatii, in discutie fiind 250 de milioane de euro din care pana acum au fost utilizate doar cinci milioane, potrivit ministrului.

Dimulescu, Elias: "Romania sta prost la cap... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro