Care sunt obligatiile politistului rutier fata de soferul oprit. "Agentul constatator nu este obligat sa prezinte vreun act"

Care sunt obligatiile politistului rutier fata de soferul oprit.

"Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera, atunci cand constata incalcari ale normelor rutiere ori in situatia in care exista indicii temeinice despre savarsirea unei contraventii ori a unei fapte de natura penala, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte si a bunurilor care fac obiectul urmaririi, precum si pentru verificarea detinerii de catre conducatorii vehiculelor a documentelor prevazute de lege", stabileste regulamentul, potrivit avocatnet.ro. "Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al caror termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat, precum si a celor neasigurate pentru raspundere civila pentru caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie", mai scrie in Codul rutier.

acum 39 luni (18 Jun 2017)

"Politistul nu este obligat sa informeze contravenientul cu privire la cadrul legal in baza caruia actioneaza intr-un anumit post sau itinerar de patrulare. Agentul constatator nu este obligat sa prezinte contravenientului un act privind identitatea, intrucat o persoana fizica nu are competenta de a legitima un politist", se afirma intr-un comunciat al Directiei Rutiere. Dar sunt si procese pe care soferii le castiga, profitand de greseli minore cum ar fi modul cum a fost intocmit procesul verbal. Daca se greseste unul din elementele de indentificare ale contravenientului, o cifra din CNP, acest lucru poate sa duca la nulitatea procesului verbal, dar si daca este intocmit corect, pot fi invocate motive, prin inscrisuri si martori, ca nu asa au stat lucrurile. Situatiile in care politistii pot opri soferii in trafic Situatiile in care politistii pot sa opreasca soferii in trafic sunt prevazute in Regulamentul pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. Conform acestul act normativ, politistii rutieri si cei de frontiera pot sa opreasca masinile pe drumurile publice dupa cum urmeaza:

-atunci cand sunt constatate incalcari ale normelor rutiere;

-pentru verificarea detinerii de catre soferi a documentelor prevazute de lege. "Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera, atunci cand constata incalcari ale normelor rutiere ori in situatia in care exista indicii temeinice despre savarsirea unei contraventii ori a unei fapte de natura penala, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte si a bunurilor care fac obiectul urmaririi, precum si pentru verificarea detinerii de catre conducatorii vehiculelor a documentelor prevazute de lege", stabileste regulamentul, potrivit avocatnet.ro. Oprirea masinilor este permisa chiar si in conditiile producerii de calamitati naturale, dezastre sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro