Care sunt legendele din spatele martisorului. De unde provine firul impletit cu rosu si alb

Care sunt legendele din spatele martisorului. De unde provine firul impletit cu rosu si alb

Mai exact din cartierul Schela Cladovei, unde, purtatorii culturii cu acelasi nume (tranzitia la epoca neolitica), cu 8.000 de ani inainte de Hristos, fusesera inmormantati cu un fel de amulete, compuse din pietricele rosii si albe, purtate, de obicei, la gat. Astfel, ei obisnuiau sa poarte cele doua fire, pentru ca anul sa fie unul bogat si pasnic, iar daca era razboi, victoria sa fie de partea lor .

acum 65 luni (1 Mar 2015)

>

Specialistii in etnografie, folclor, arheologii, istoricii au incercat sa stabileasca o data pentru inceputul existentei martisorului. Martisorul este legat de sfarsitul iernii si inceputul primaverii.

Momentul trecerii de la iarna la primavara era unul deosebit, marcand renasterea naturii, revenirea la viata. La indienii nord-americani, de exemplu, iarna echivaleaza cu un an de viata. Mai exact din cartierul Schela Cladovei, unde, purtatorii culturii cu acelasi nume (tranzitia la epoca neolitica), cu 8.000 de ani inainte de Hristos, fusesera inmormantati cu un fel de amulete, compuse din pietricele rosii si albe, purtate, de obicei, la gat. Astfel se explica de ce ultimele luni ale calendarului, de la septembrie, la decembrie poarta vechiul nume, reprezentand numarul de ordine: a saptea, a opta, a noua, a zecea. Luna martie era luna zeului Marte, zeul al naturii si razboiului, iar romanii considerau ca albul insemna pacea, iar rosul era simbolul razboiului. Astfel, ei obisnuiau sa poarte cele doua fire, pentru ca anul sa fie unul bogat si pasnic, iar daca era razboi, victoria sa fie de partea lor . Hanul a trimis un vultur cu un snur alb, la picior sa le vesteasca ajutorul pentru a evada. Dupa ce au reusit sa fuga, undeva langa Dunare, fratele hanului a fost ucis de urmaritori, iar sora supravietuitoare ar fi atins firul alb de sangele fratelui ei, trimitand vulturul pentru ca hanul sa afle tragedia mortii fratelui sau. Se intampla la 1 martie 681, iar hanul, in memoria celui ucis a ordonat ca soldatii sai sa poarte un fir alb si unul rosu.

O legenda romaneasca vorbeste de Baba Dochia si nora sa pe care aceasta o persecuta. Pentru ca era dusmanoasa si rea, Dumnezeu a pedepsit-o, stricand vremea, iar Dochia a murit inghetata.

O alta legenda spune ca un zmeu ar fi furat soarele, pe cand acesta, vara, ar fi coborat pe pamant preschimbat in om pentru a lua parte la obiceiurile oamenilor. Un tanar viteaz a pornit pe urmele z... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro