Care sunt cele mai periculoase E-uri intalnite in magazinele din Romania. Cat rau ne poate face Aspartamul si in ce bauturi il gasim

Care sunt cele mai periculoase E-uri intalnite in magazinele din Romania. Cat rau ne poate face Aspartamul si in ce bauturi il gasim

Un colorant galben E-110 este si el des intalnit deoarece se gaseste in multe produse extrem de cautate: bauturile racoritoare de culoare galbena (portocale), inghetata, multe alte dulciuri de culoare galben-portocalie (budinci, prajituri s.a.), gem de caise/piersici, martipan, marmelada de citrice, supe instant, margarina, creme pentru prajituri si torturi, bauturi energizante, pesmet, supe instant cu taietei. Ne putem feri insa de aceste substante daca ne luam cateva masuri elementare de precautie: sa consumam rar dulciuri puternic colorate si bauturi cu arome / indulcitori, sa consumam mezeluri ocazional, sa ne ferim de alimentele cu liste lungi de ingrediente si, pe cat posibil, sa cautam mai mult fructe proaspete si nu pe cele sub forma de compoturi, gemuri, dulceturi etc", a precizat Tania Traistaru, inspector OPC Olt.

acum 103 luni (10 Sep 2015)

Aditivii alimentari nu sunt consumati direct ca si alimente de catre organism, ci se regasesc, in diferite cantitati, intr-o gama mare de produse alimentare. Principalul lor efect este ca actioneaza ca si un drog: asigura satisfactie pe moment, dar, la scurt dupa trecerea efectului, mintea si corpul cer o noua doza de "drog".

"Acest Regulament al E-urilor armonizeaza utilizarea aditivilor in alimente in intreaga Comunitate Europeana, acoperind toata gama de aplicatii - de la coloranti care se folosesc pentru marcarea carnii sau pentru decojirea cojilor de oua, pana la folosirea aditivilor in alti aditivi alimentari sau in enzime. Legislatia prevede in mod clar informarea consumatorilor cat mai completa privind E-urile folosite in fabricarea oricarui produs de pe piata aflat la vanzare: identitatea substantei respective, proprietatile sale, durabilitate, alergeni, conditii de depozitare si cale caracteristici", afirma Tania Traistaru, inspector CJPC Olt.

Unul dintre cele mai utilizate E-uri in tara noastra este Glutamatul de sodiu sau Glutamat monosodic, numit oficial "E-621". Cele mai intalnite efecte ale glutamatului de sodiu sunt: durerile de cap, amortirea membrelor, inrosirea fetei, constrictiile musculare, agravarea astmului si oboseala. E-621, numit si "sarea chinezeasca", se gaseste in: sos de soia, mezeluri (carnati, salam, parizer), condimente - cunoscutele "cuburi magice", supe instant la plic, branzeturi, legume in conserva, bulion, aroma "naturala" de pui, sosuri, chipsuri, pufuleti etc. Grav este ca acest aditiv este ascuns pe etichetele produselor sub nume precum: hidrolizat, extract de drojdie, proteina vegetala hidrolizata, bulion, aroma de fum, gelatina, potentator de gust, cazeinat de sodiu, sirop de orez sau orez brun, cazeina, autolizad, proteina texturata.

"Colorantul rosu" (Amarant), oficial "E-123", este si el cancerigen, fiind interzis in SUA si Rusia, dar permis i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro