Care sunt avantajele unei pensii facultative. Cum puteti contribui si cand veti incepe sa beneficiati

Care sunt avantajele unei pensii facultative. Cum puteti contribui si cand veti incepe sa beneficiati

Spre deosebire de Pilonul I si Pilonul II, unde merg automat cate 5,4% si 5,1% din veniturile brute realizate lunar de un salariat, fara ca acesta sa aiba posibilitatea de a se retrage din sistem, aderarea la un fond de pensii facultative (Pilonul III) este o optiune individuala, din propria initiativa a fiecarei persoane. Ce taxe incaseaza administratorii Pentru pensiile facultative (Pilonul III), cheltuielile legate de administrare suportate de fondul de pensii facultative sunt urmatoarele: comisionul de administrare, comisionul de depozitare, comisioanele de tranzactionare, comisioanele bancare, taxe de auditare a fondului de pensii facultative.

acum 82 luni (4 Sep 2017)

Spre deosebire de Pilonul I si Pilonul II, unde merg automat cate 5,4% si 5,1% din veniturile brute realizate lunar de un salariat, fara ca acesta sa aiba posibilitatea de a se retrage din sistem, aderarea la un fond de pensii facultative (Pilonul III) este o optiune individuala, din propria initiativa a fiecarei persoane. Spre deosebire de "pensiile private obligatorii" (Pilonul II), legislatia Pilonului III nu interzice participarea la pensiile facultative in functie de varsta.

Cat si cum contribui

Angajatul poate vira, lunar, o suma de pana la 15% din venitul salarial sau cel asimilat acestuia la Pilonul III.

Contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii facultative, se retin si se vireaza de catre angajator sau, dupa caz, de catre participant, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii, in contul fondului de pensii.

Cand primesti pensia

Pentru a putea beneficia de o pensie facultativa, participantul trebuie sa aiba o varsta de cel putin 60 de ani. De asemenea, cel putin 90 de contributii lunare (nu neaparat consecutive) facute la fond, acumulata sunt necesare pentru incasarea unei pensii, si o suma minima luna de luna.

Avantajele unei pensii facultative

Spre diferenta de pensia de stat, pensia facultativa privata ofera libertate de alegere participantului: fiecare poate decide fondul de pensii la care doreste sa contribuie, nivelul contributiei precum si perioada pentru care doreste sa cotizeze. O persoana poate fi participant simultan la mai multe fonduri de pensii facultative, urmand a le cumula in momentul deschiderii dreptului la pensie, sau poate transfera activul personal intr-un singur fond de pensii facultative in orice moment.

Un alt avantaj este siguranta, deoarece rata de rentabilitate a fiecarui fond... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro