Care este singurul judet din Romania pe stema caruia sta la loc de cinste oaia

Care este singurul judet din Romania pe stema caruia sta la loc de cinste oaia

In prezent, ea se gaseste pe stema judetului Teleorman, alaturi de spicele de grau, de soare, copaci si Dunare. In cazul judetului Teleorman, pe stema s-au adunat ca elemente specifice: in partea de jos a scutului, doua oi si un copac cu radacina, iar in parte de sus, spice de grau si sonde. Oaia, Dunarea, copacul si spicele de grau, prezente pe ultima stema Cea mai recenta stema a judetului aprobata de Comisia Heraldica are tot forma unui scut.

acum 24 luni (31 May 2017)

"Uitati-va dumneavoastra in orice parte a tarii cat de frumos este acest animal pe pasunile verzi ale tarii romanesti", a completat Daea , pentru Antena 3. In prezent, ea se gaseste pe stema judetului Teleorman, alaturi de spicele de grau, de soare, copaci si Dunare.

Prima stema a judetului Teleorman dateaza din 1715 si are in centru o oaie. Sigiliul domnesc al lui Nicolae Caragea prezenta medalioane cu blazoanele tuturor judetelor din zona de sud, plasate uniform in jurul stemei mari a tarii. Teleormanul apare reprezentat de oaie, acesta fiind animalul cel mai des intalnit in gospodarii si considerat specificul zonei.

Stema judetului s-a schimbat in perioada interbelica, insa oaia a ramas ca element specific pentru judet. In perioada interbelica, cand judetul era impartit in opt plase (Alexandria, Balaci, Rosiorii de Vede, Turnu Magurele, Zimnicea, Calmatuiu, Slavesti si Vartoapele de Sus), pe stema judetului se regasesc trei oi.

Stema judetului, in perioada comunista

Aceasta ramane stema Teleormanului pana in regimul comunist, cand intregul sistem heraldic interbelic a fost anulat.

Comunistii au dat un element comun pentru toate stemele: un scut in inima, despicat, avand steagul PCR in dreapta si cel al RSR in stanga. Stema era mobilata cu elemente amintitnd atat de traditia istorica a respectivului judet.

In cazul judetului Teleorman, pe stema s-au adunat ca elemente specifice: in partea de jos a scutului, doua oi si un copac cu radacina, iar in parte de sus, spice de grau si sonde. Oaia ramane simbolul judetului, copacul aminteste de Deli Orman (Padurea Nebuna) si duce cu gandul la istoria judetului. Comunistii au ales spicele de grau drept reprezentative pentru judetul preponderent agricol si sondele pentru zona industriala aflata, la vremea respectiva, in proces de dezvoltare.

Oaia, Dunarea, copacul si spicele de grau, prezente pe ultima stema

Cea mai recenta stema a judetului aprobata ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro