Care este semnificatia sarutarii mainii preotului

Care este semnificatia sarutarii mainii preotului

"Daca as intalni un preot si un inger m-as pleca intai preotului pana la pamant si i-as saruta mana sfintitoare si apoi m-as pleca ingerului", spunea Sfantul Ioan Gura de Aur in lucrarea "Despre preotie". Potrivit acestuia, sarutul exprima intr-un mod mai concret sentimente de dragoste sau cinstire fata de persoane, lucruri sau obiecte ce actualizeaza relatia noastra cu Divinitatea, fiind un gest de veneratie si respect fata de persoanele si lucrurile sacre.

acum 33 luni (22 Jan 2018)

"Daca as intalni un preot si un inger m-as pleca intai preotului pana la pamant si i-as saruta mana sfintitoare si apoi m-as pleca ingerului", spunea Sfantul Ioan Gura de Aur in lucrarea "Despre preotie".

Acelasi sfant venerat de toata biserica crestina a mai explicat motivul principal al gestului sarutarii mainii preotului prin faptul ca "mana preotului ne da ceea ce nici o alta mana de muritor nu ne poate da, Sfanta Impartasanie!"

Sunt doar doua citate de la care se poate porni in explicarea semnificatiei acestui gest, lucru pe care cei mai multi dintre noi l-am facut cel putin o data in viata, in timp ce alti foarte multi o fac permanent atunci cand au in fata lor un duhovnic.

"Toata aceasta gestica liturgica are in vedere actualizarea starii de comuniune prin credinta si dragoste cu Mantuitorul Iisus Hristos, prezent si comunicant in Sfanta Biserica, si deopotriva cu celelalte persoane sfinte, adica sinergice harului si iubirii lui Dumnezeu. Practic, intreaga hironomie cultica este expresia bucuriei comuniunii in iubire si har cu Domnul Iisus Hristos si sfintii Lui, lucru ce se manifesta si prin imbratisare si sarutare. Un alt moment, ce are in vedere comuniunea si relationarea intre persoane, este si sarutul crucii la slujba inmormantarii, intelegand prin acest act cultic cinstirea si iubirea ce o purtam raposatului", potrivit preotului Marius Mircia.

Potrivit acestuia, sarutul exprima intr-un mod mai concret sentimente de dragoste sau cinstire fata de persoane, lucruri sau obiecte ce actualizeaza relatia noastra cu Divinitatea, fiind un gest de veneratie si respect fata de persoanele si lucrurile sacre.

"Prin urmare, gestul de a saruta mana unui preot este profund filial, uman si crestinesc, exprimand bucuria partasiei la mantuirea ce se implineste prin oameni, de catre oameni si pentru oameni", mai spune preotul Marius Mircia. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro