Care este partea nevazuta a reducerii TVA
Lucrari de autostrazi sau de modernizare a drumurilor nationale blocate cu lunile, proiecte de realizare a unor noi unitati energetice hidro sau nucleare despre care se vorbeste an de an, mai ales cu ocazia vizitelor externe ale guvernantilor, dar care in fapt nu avanseaza deloc, retele de irigatii a caror lungime scade an de an in loc sa creasca, perdele forestiere existente doar pe hartie, astfel poate fi descrisa Romania ultimilor ani din punct de vedere a investitiilor publice. Este vorba de grupurile 3 si 4 de la Cernavoda, de Centrala Tarnita - Lapusesti, de programul de umplere a canalelor de irigatii sau de autostrazile Comarnic -Brasov, Pitesti - Craiova sau de centura Bucuresti Sud.
Atentionarea a fost facuta ieri de catre Consiliul Fiscal intr-o opinie formulata privind reducerea TVA la alimente de la 1 iunie.
Lucrari de autostrazi sau de modernizare a drumurilor nationale blocate cu lunile, proiecte de realizare a unor noi unitati energetice hidro sau nucleare despre care se vorbeste an de an, mai ales cu ocazia vizitelor externe ale guvernantilor, dar care in fapt nu avanseaza deloc, retele de irigatii a caror lungime scade an de an in loc sa creasca, perdele forestiere existente doar pe hartie, astfel poate fi descrisa Romania ultimilor ani din punct de vedere a investitiilor publice. Cu greu pot fi vazute progrese in dezvoltarea infrastructurii de transport, medicale sau energetice, iar impresia de tara incremenita este confirmata de statistici.
Anul trecut, Romania a inregistrat cel mai mic nivel al investitiilor publice in PIB, a aratat ieri Consiliul Fiscal (CF), organism independent insarcinat cu supervizarea politicilor fiscale ale statului, in raportul sau privind reducerea TVA la alimente incepand din data de 1 iunie. Daca in 2009 ponderea in PIB a cheltuielilor de capital a fost de 4,6% din PIB, acesta fiind maximul inregistrat in ultimul deceniu, anul trecut ponderea a fost de 2,5%. Ca in 2014, in comparatie cu 2009, s-au cheltuit mai putin cu 3 miliarde de euro, suma din care s-ar fi putut construi 500 de kilometri de autostrada, desigur daca Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) ar fi avut capacitatea administrativa de a gestiona proiecte atat de ample. Politici de tipul "TVA mai mica contra investitii mai putine" sunt paguboase si afecteaza potentialul de crestere economica.
"O acomodare a reducerii de TVA aflate in discutie in aceasta opinie printr-o noua reducere a investitiilor publice, in conditiile in care incepand cu anul 2012 acestea au intrat pe un pronuntat trend descendent ar putea avea consecinte majore pe termen mediu si lung asupra potentialului de cr... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro