Care este miza Parteneriatului Estic in cadrul UE si ce rol joaca Republica Moldova pentru Uniune

Care este miza Parteneriatului Estic in cadrul UE si ce rol joaca Republica Moldova pentru Uniune

Astfel, in contextul in care Azerbaijanul inca isi permite o politica neutra, iar Armenia si Belarusul anunta sprijinul pentru proiectul Uniunii Eurasiatice, Moldova ramane un pivot geopolitic al UE, nu numai prin prisma securitatii care a depasit de mult dosarul transnistrean, ci mai ales prin necesitatea crearii unui model de succes care sa poata fundamenta dialogul Bruxelles-ului cu Kievul si Tbilisi.

acum 105 luni (4 Jan 2015)

>

In acest sens, Parteneriatul Estic ramane una din marile provocari ale politicii externe a Bruxelles-ului, facand din Republica Moldova o adevarata miza a jocului celor doua sisteme geopolitice, ceea ce inevitabil va da nastere unei presiuni crescute la adresa Chisinaului.

Lansat in 2008 la initiativa Poloniei si Suediei, Parteneriatul reprezinta un proiect gandit initial de Berlin, proiect ce vizeaza nu numai creearea cadrului de stabilitate regionala, ci si apropierea de Caucaz in dorinta gasirii unei solutii care sa poata asigura securitatea energetica a Europei Unite. Astfel, in contextul in care Azerbaijanul inca isi permite o politica neutra, iar Armenia si Belarusul anunta sprijinul pentru proiectul Uniunii Eurasiatice, Moldova ramane un pivot geopolitic al UE, nu numai prin prisma securitatii care a depasit de mult dosarul transnistrean, ci mai ales prin necesitatea crearii unui model de succes care sa poata fundamenta dialogul Bruxelles-ului cu Kievul si Tbilisi.

De cealalta parte, dincolo de reusita semnarii Acordului de Asociere, Chisinaul risca sa fie pus in acest an in fata unor scenarii destabilizatoare care sa poata satisface interesele eurasiatice. In acest context, nu putem uita scenariul in care regiunea Gagauz-Yeri si raionul Taraclia, populat de etnci bulgari, doresc sa aduca in discutie autonomia sau independenta teritoriala. Un nou conflict inghetat ar ingreuna apropierea Moldovei de UE si NATO, cu atat mai mult cu cat statutul de neutralitate nu ii poate permite regandirea unei noi arhitecturi de securitate. Pentru toate acestea, pentru Romania este esential ca in baza parteneriatului strategic cu Statele Unite sa poata erija, cu sustinerea Frantei, dar mai ales a Germaniei, o axa stabila pe ruta Ankara-Bucuresti-Varsovia. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro