Care este contributia romilor la ceea ce este astazi Romania. "Realitatea are, de multe ori, cu totul alte forme decat ceea ce credem ca stim"

Care este contributia romilor la ceea ce este astazi Romania.

Bineinteles ca unii boieri investeau destul de mult astfel incat casa lor sa aiba renumele de a fi extrem de primitoare cu cei ce ii trageau pragul, motiv pentru care cam tot personalul de care era nevoie pentru a impresiona eventualii oaspeti, in special bucatarii si lautarii, erau romi bine instruiti in tot ceea ce astazi se numeste arta culinara si arta spectacolului. Cam acelasi lucru este valabil si atunci cand vorbim de arta circului, un neam de romi primind chiar numele dupa indeletnicirea pe care boierii le-au harazit-o (ursarii - imblanzitorii de ursi care erau folosite in spectacole populare) Economie: in 1856, documentele istorice ne arata ca de prevederile legii de emancipare (dezrobire) au beneficiat aproximativ 250.000 de romi.

acum 40 luni (18 Sep 2017)

>

In cele ce urmeaza voi incerca, atat cat permite un articol de blog, sa ofer si alta perspectiva asupra acestui subiect.

Statutul de rob a romilor a facut ca foarte multi dintre cei ce se aflau in stare de servitute sa fie folositi la toate muncile gospodariei si de menaj. Cam tot personalul de care era nevoie pentru buna administrare a unui domeniu boieresc (inclusiv doicile) era ocupat de robii tigani. Bineinteles ca unii boieri investeau destul de mult astfel incat casa lor sa aiba renumele de a fi extrem de primitoare cu cei ce ii trageau pragul, motiv pentru care cam tot personalul de care era nevoie pentru a impresiona eventualii oaspeti, in special bucatarii si lautarii, erau romi bine instruiti in tot ceea ce astazi se numeste arta culinara si arta spectacolului. Exista o suma de documente istorice care ne arata ca unii boieri trimiteau cetele de romi la Istanbul sa deprinda mestesugul muzicii si bucatariei, Vasile Alecsandri introducand chiar si in Coana Chirita un astfel de personaj, in persoana lui Barabula. Cam acelasi lucru este valabil si atunci cand vorbim de arta circului, un neam de romi primind chiar numele dupa indeletnicirea pe care boierii le-au harazit-o (ursarii - imblanzitorii de ursi care erau folosite in spectacole populare) Economie: in 1856, documentele istorice ne arata ca de prevederile legii de emancipare (dezrobire) au beneficiat aproximativ 250.000 de romi. Daca ne jucam cu un calcul simplu, care porneste de la premiza ca fiecare rob producea pentru boier echivalentul unui singur leu pe zi (valoare actuala) in plus fata de costurile de care acesta avea nevoie sa traiasca, calculul economic care ar arata contributia economica anuala ar fi urmatorul:

250.000 x 1 leu/zi x 365 zile/an = 91.250.000 lei, ceea ce inseamna aproximativ 20.000.000 de euro/an.

Bineinteles ca este foarte putin probabil ca un om aflat in stare de dependenta totala sa produca un profit de doar un leu la fel cum este sup... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro