Care este cea mai profitabila companie petroliera din lume

Care este cea mai profitabila companie petroliera din lume

Bloomberg citeaza datele financiare ale companiei care indica in primele sase luni din 2017 un profit net de 33,8 miliarde de dolari si un flux de numerar de 52,1 miliarde de dolari. Chiar daca fluxurile de numerar ale Aramco sunt de doua pana la trei ori mai mari, dorinta de a ajunge la o valoare de piata de sase pana la sapte ori mai mare decat cea a Exxon sau Shell ar putea parea prea ambitioasa pentru multi investitori si analisti, care au declarat ca firma ar putea valora doar mai mult de 1.000 de miliarde de dolari.

acum 75 luni (14 Apr 2018)

Bloomberg citeaza datele financiare ale companiei care indica in primele sase luni din 2017 un profit net de 33,8 miliarde de dolari si un flux de numerar de 52,1 miliarde de dolari.

Conturile companiei, pregatite conform standardului IFRS, au aratat ca firma a obtinut venituri nete de 7,2 miliarde de dolari in prima jumatate a anului 2016, cand valoarea bruta a petrolului a fost de 41 de dolari pe baril, mai arata Bloomberg.

Printul saudit Mohammed bin Salman, care a transformat IPO-ul Aramco intr-o piatra de temelie a reformei economice din Arabia Saudita pregatita pentru 2030, doreste sa stranga un record de 100 miliarde de dolari prin vanzarea unei participatii de 5% la Aramco pe bursele locale si straine.

Acest lucru ar oferi companiei Aramco o capitalizare de piata de 2.000 de miliarde de dolari, cea mai mare realizata de orice companie sau de colegii din sector, cum ar fi Exxon Mobil si Royal Dutch Shell. Exxon a avut fluxuri de numerar din operatiuni si vanzari de active de 16 miliarde de dolari in prima jumatate a anului 2017, in comparatie cu fluxurile de trezorerie ale Shell de 20,8 miliarde de dolari. Capitalul actual al companiei Exxon se ridica la 327 miliarde de dolari, iar Shell are o valoare de 285 miliarde de dolari.

Chiar daca fluxurile de numerar ale Aramco sunt de doua pana la trei ori mai mari, dorinta de a ajunge la o valoare de piata de sase pana la sapte ori mai mare decat cea a Exxon sau Shell ar putea parea prea ambitioasa pentru multi investitori si analisti, care au declarat ca firma ar putea valora doar mai mult de 1.000 de miliarde de dolari. si Rystad Energy AS, au pus la indoiala obiectivul de 2.000 de miliarde de dolari, sugerand ca o cifra cuprinsa intre 1.000 de miliarde si 1.500 de miliarde de dolari este mai realista. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro