Care este cea mai mare greseala pe care o fac parintii atunci cand se cearta cu copiii si cum o pot evita

Care este cea mai mare greseala pe care o fac parintii atunci cand se cearta cu copiii si cum o pot evita

Asculta copilul cu atentie Orice om, adult sau copil, va reactiona rau cand va vedea ca altii nu tin cont de sentimentele lui si incearca sa le nege. Secretul este ca parintele sa vrea cu adevarat sa-si asculte copilul, sa afle ce are el de spus, nu sa-si impuna punctul de vedere. Parintele nu trebuie insa sa faca o alta greseala: sa-i spuna copilul ca nu ar trebui sa simta asta, ci altceva, pentru ca in acest fel copilul va considera ca sentimentele lui sunt desconsiderate.

acum 46 luni (29 Dec 2015)

Prima greseala pe care o fac parintii apare chiar la inceputul conflictului si distruge astfel orice sansa de comunicare reala.

Desigur, poate comparatia este putin exagerata, dar asa cum o replica de acest fel nu ar avea efectul dorit in cazul hotului, ea nu va functiona nici cu un copil, scrie publicatia Time. De aceea, parintele trebuie sa fie atent si sa inteleaga ce simte copilul atunci cand el este furios sau suparat. Asculta copilul cu atentie

Orice om, adult sau copil, va reactiona rau cand va vedea ca altii nu tin cont de sentimentele lui si incearca sa le nege. Mai mult, este in firea oamenilor ca atunci cand vedem aceasta reactie din partea altora, ei sa devina mai furiosi, sa se opuna si mai mult, conflictul dezvoltandu-se astfel foarte mult.

In schimb, daca va vedea ca parintele il asculta si vrea sa-i inteleaga supararea, atunci copilul se va linisti si va putea gestiona mai bine emotiile care il coplesesc. Secretul este ca parintele sa vrea cu adevarat sa-si asculte copilul, sa afle ce are el de spus, nu sa-si impuna punctul de vedere. Recunoaste-i sentimentele

Nu trebuie sa le spunem copiilor ca ii intelegem, pentru ca este posibil sa nu ne creada. Mai mult, vor banui ca incercam sa-i convingem sa taca din gura si atunci se vor purta si mai rau.

Nu este chiar asa de greu cum pare: negociatorii de la FBI ne recomanda sa recurgem la parafrazare, adica sa repetam ce au spus copiii, dar cu alte cuvinte. Asta vom demonstra ca am fost atenti si i-am inteles, dar acets lucru ii va ajuta si pe copii sa auda exact ce ne-au spus si sa-si dea seama daca ideile lor au un sens cu adevarat.

Desigur, parintele nu trebuie sa fie neaparat de acord cu copilul, ci doar sa-l inteleaga. In acest fel, copilul va considera ca parintele este de partea lui, iar acesta este primul pas spre rezolvarea conflictului. Daca parintele va ince... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro