Care este adevarul istoric din spatele zilei secuilor si ce legatura au cu Romania?

Care este adevarul istoric din spatele zilei secuilor si ce legatura au cu Romania?

Ziua Libertatii Secuiesti este comemorata de cativa ani de zile in municipiul Tirgu Mures, dar si in alte localitati din Tinutul Secuiesc, precum si in mai multe orase din lume. Cei trei eroi martiri Galffy Mihaly, Horvath Karoly si Torok Janos, au fost executati in data de 10 martie 1854 la Tirgu Mures de catre autoritatile austriece.

acum 97 luni (10 Mar 2016)

Ziua Libertatii Secuiesti este comemorata de cativa ani de zile in municipiul Tirgu Mures, dar si in alte localitati din Tinutul Secuiesc, precum si in mai multe orase din lume.

Deja Consiliul National Secuiesc a anuntat ca organizeaza comemorarea eroilor martiri Galffy Mihaly, Horvath Karoly si Torok Janos, executati in data de 10 martie 1854 la Tirgu Mures. Pana aici nu ar fi nicio problema, daca nu ne-am aduce aminte ca in anii trecuti la acest mars au avut loc violente intre manifestanti si fortele de ordine. Membrii miscarilor extremiste, Jobbik si Tinerii din cele 64 de Comitate, s-au dedat atunci la acte de violenta. De aceea Primaria Targu Mures si Consiliul National Secuiesc se afla in conflict in justitie, pentru ca primarul nu doreste ca evenimentele din anii trecuti sa se repete. Cei trei eroi martiri Galffy Mihaly, Horvath Karoly si Torok Janos, au fost executati in data de 10 martie 1854 la Tirgu Mures de catre autoritatile austriece.

Dupa infrangerea revolutiei maghiare de la 1848, condusa de Lajos Kossuth, o parte dintre revolutionarii maghiari au incercat sa se reorganizeze sub conducerea lui Jozsef Makk, in 1851. Grupari conspirative au fost organizate in secuime de Janos Torok, dar politia secreta austriaca a reusit sa inflitreze un spion in randurile lor, un anume Mihaly Biro, care a demascat intreaga retea de conspiratori. Peste 60 de oameni au fost arestati la data de 24 ianuarie 1852. Datorita pasivitatii populatiei aceasta a reusit sa inarmeze doar o mana de persoane care au fost repede neutralizati de catre autoritatile austriece. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro