Care e singura varianta ca Dragnea sa scape de Grindeanu. De ce se codeste PSD sa depuna motiune de cenzura

Care e singura varianta ca Dragnea sa scape de Grindeanu. De ce se codeste PSD sa depuna motiune de cenzura

Presedintele PSD Liviu Dragnea miza pe trei scenarii pentru indepartarea lui Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului, ca sa nu ajunga in situata ingrata de a depune motiune de cenuzura impotriva propriului Guvern. Citeste si: Cotroceni: Cand functia de premier va deveni vacanta, fie prin demisie, fie prin motiune de cenzura, presedintele va desemna un nou prim-ministru Reactii in presa internationala despre criza provocata de PSD: Sfidarea lui Grindeanu, departe de omul de acum cinci luni

acum 84 luni (15 Jun 2017)

Presedintele PSD Liviu Dragnea miza pe trei scenarii pentru indepartarea lui Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului, ca sa nu ajunga in situata ingrata de a depune motiune de cenuzura impotriva propriului Guvern.

Din punct de vedere constitutional, Guvernul exista atat timp cat premierul este in functie, chiar daca toti ministrii au demisionat. Potrivit legii, Guvernul pica in cazul in care premierul isi da demisia - si automat tranteste tot Cabinetul- sau prin motiune de cenzura. Premierul a spus ca demisioneaza numai daca presedintele Klaus Iohannis promite ca va desemna viitorul premier tot de la PSD. Insa presedintele nu poate sa cheme PSD si ALDE la consultari - deci sa faca acesta promisiune - atat timp cat, din punct de vedere constitutional, exista un premier in functie. Seful statului nu vrea sa se amestece deloc in aceasta criza politica si asteapta ca PSD sa transeze situatia lui Grindeanu. Deci, daca trage de timp, Grindeanu ar putea astepta inca doua saptamani, pana cand va ramane, si din punct de vedere legal, fara Cabinet. In acest timp, PSD va pune tunurile pe Grindeanu, acuzandu-l de irespoansabilitate, doar-doar va ceda.

"Habar nu am ce vom face"

Cea mai rapida varianta pentru indepartarea lui Grindeanu ar fi o motiune de cenzura. "Ce sa facem, sa depunem o motiune de cenzura impotriva unui singur om?", se intreba, la Antena 3, Codrin Stefanescu, secretarul general adjunct al PSD. Din punct de vedere legal, in aceasta situatie, Grindeanu nu este "un singur om", ci este chiar Guvernul. De ce ezita PSD sa depuna motiune? Nu s-a mai pomenit ca un partid de guvernamant sa-si rastoarne propriul Guvern prin motiune de cenzura.

In al doilea rand, potrivit unor surse politice, liderii PSD n-ar vrea sa riste o motiune, pentru ca nu sunt siguri ca va trece, in conditiile in care Victor Ponta a anuntat ca va mobiliza o parte dintre parlamentarii PSD asupra car... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro