Care au fost adevaratele boli ale lui Mihai Eminescu. Cateva ipoteze privind moartea "poetului nepereche"

Care au fost adevaratele boli ale lui Mihai Eminescu. Cateva ipoteze privind moartea

Matei: "facea abuz de tutun si cafele negre, de baut bea tapan, insa numai vin, rachiu nu, bea tapan de la varsta de 14 ani". Vasile la 1.5 ani, Marghioala la 7 ani (1855), Ruxandra moare in copilarie (1845), Ilie la 17 ani (1863) de tifos, Iorgu la dupa o cazatura de pe cal la 29 de ani (1873), Serban de tuberculoza la 33 ani (1874), Nicu s-a impuscat la Ipotesti dupa moartea tatalui la 41 de ani (1884). De ce nu cred in Ipoteza Infectiei cu Sifilis In raportul dr Iuliano si Dr Bogdan datat Iasi, 6 nov 1886, apare scris "din interogatoriul si conversatia avuta am putut constata ca el sufera de o alienatiune mentala cu accese acute, produse probabil de gome syphilitice la creer si exarcebate prin alcoholism. Trist este adevarul rostit de Alexandru Vlahuta: "intr-o tara cu atatia nulitati triumfatoare, un poet atat de mare si de cinstit nu putea sa moarta decat intr-un spital de nebuni."

acum 111 luni (21 Jan 2015)

>

Le-am vorbit tinerilor din licee si scoli despre bolile lui Eminescu, asa cum rezulta din documentele medicale, si am regasit aceleasi idei false, fabulatii, inspirate "de pe internet". A avut succes acest subiect incat am fost solicitat sa repet prezentarea despre Eminescu si la alte scoli si locuri si televiziuni.

Ipoteza Tulburare bipolara

Cea mai recenta ipoteza sustinuta de 10 specialisti in frunte cu academicianul Eugen Simion si publicata intr-un volum lansat la 15 ianuarie a.c. este ca Eminescu ar fi suferit de o tulburare bipolara, ca a fost diagnosticat, tratat si deci intoxicat in mod eronat cu mercur si ca nu a murit de sifilis, nici de lovitura pietrei din 1 iunie 1889, ci in urma unor afectiuni cardiace.

Tulburarea bipolara (depresia maniacala) este caracterizata de episoade periodice, succesive de depresie si manie. Primul episod maniacal ar fi fost cel din iunie 1883 care s-a incheiat cu prima sa internare "Iritabil numai si muncit de o insomnie tinand cu cateva zile mai inainte, el se arma in suszisa zi cu un revolver si ameninta, fara motiv pe unul dintre cei mai devotati ai lui amici.

Despre temperamentul sau melancolic, meditativ, pesimist si dispozitia sa depresiva nu sunt multe indoieli, creatia sa abunda in cuvinte cu sens negativ: "ce suflet trist mi-au daruit parintii", "e trist ca nimeni sa te stie", "totusi este trist in lume" etc. Ca factori de risc pentru depresie pot fi enumerati istoricul tulburarilor in familie, evenimente de viata stresante, oboseala cronica, afectiuni somatice, traume, consum de alcool etc.

Maladia lui Eminescu si maladiile imaginare ale eminescologilor Stilul de viata

Ce-i drept, Eminescu avea un stil de viata dezordonat, lupta cu saracia si foamea si-si neglija sanatatea. Avea un mod de viata atipic, el faptuia gesturi care ar putea fi calificate ca "anormale" de contemporanii sai. Eminescu a izbucnit intr-un ras nervos:

- ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro