Care a fost rolul sasilor in istoria romanilor

Care a fost rolul sasilor in istoria romanilor

Trebuie precizat ca, spre deosebire de maghiari, obisnuiti de secole sa fie o "natiune dominanta" si avand o aristocratie de sange, sasii din Transilvania, svabii din Banat, germanii din Basarabia si Bucovina erau obisnuiti cu situatia de minoritate nationala. Sasii din Transilvania si alaturi de ei intreaga minoritate germana din Romania au dreptul la o posteritate reala, nu la una deformata grosolan de semidoctii si analfabetii care nu au decat perceptia limitata a propriilor interese meschine.

acum 97 luni (13 Nov 2014)

>

Denumirea germana a Transilvaniei, Siebenburger (Septem Castra) provine din ridicarea unor orase fortificate. Din nevoia de aparare si fortificare au aparut celebrele Kirchenburger - biserici fortificate, cu ziduri masive, una dintre marile atractii ale Transilvaniei actuale.

Sasii au sprijinit cauza romaneasca in Transilvania inca din timpul revolutiei de la 1848. La 30 septembrie 1848, Adunarea sasilor din Sibiu a adoptat rezolutia Adunarii de la Blaj. Pastorul Stephan Ludwig Roth, un sustinator al emanciparii romanilor, a fost executat in aprilie 1849 de tribunalul nobililor maghiari din Cluj.

Ausgleich-ul (compromisul) dintre Austria si Ungaria din 1867 a avut efecte negative asupra drepturilor politice ale sasilor, indeosebi sub presiunea politicii de maghiarizare declansata in Transilvania. Astfel, hotararea Marii Adunari de la Alba Iulia din 1918, care a adoptat rezolutia de Unire cu Romania, a fost primita cu bratele deschise de sasi. La 8 ianuarie 1919, Comitetul Central Sasesc impreuna cu Consiliul National Sasesc s-au intrunit la Medias si au adoptat o rezolutie in care si-au exprimat adeziunea: "Poporul sasesc din Transilvania se pronunta, conform principiior de autodeterminare, pentru unirea Transilvaniei cu Romania. Poporul sasesc ia act nu numai de un proces istoric de importanta mondiala, ci si de dreptul legitim al poporului roman pentru unire si formarea unui stat". Trebuie precizat ca, spre deosebire de maghiari, obisnuiti de secole sa fie o "natiune dominanta" si avand o aristocratie de sange, sasii din Transilvania, svabii din Banat, germanii din Basarabia si Bucovina erau obisnuiti cu situatia de minoritate nationala. Toate marturiile confirma ca, datorita libertatilor de care se bucurau, incomparabil mai mari decat cele din perioada anterioara, minoritatea germana a fost extrem de loiala statului roman. La 6 ianuarie 1940, Otto Broneske, reprezentantul minoritatii germane din Basarabia, mentiona: "Cetateni lo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro