Care a fost primul imn de stat al Romaniei. Melodia a fost aleasa dupa un concurs cu premii de 100 de galbeni

Care a fost primul imn de stat al Romaniei. Melodia a fost aleasa dupa un concurs cu premii de 100 de galbeni

Imnul de stat al Romaniei are o istorie veche de 154 de ani. Rosu-i focul ce-mi strabate, Inima-mi plina de dor Pentru santa libertate Si al patriei amor" Se spune ca unele dintre versurile cantecului pe care romanii l-au avut imn din 1975 pana in 1989 au fost scrise chiar de dictatorul Ceausescu. a fost cantat si in ziua de 15 noiembrie 1987, cand muncitorii de la uzina de Autocamioane din Brasov s-au revoltat.

acum 60 luni (4 Mar 2016)

Imnul de stat al Romaniei are o istorie veche de 154 de ani. De-a lungul a mai bine de un secol si jumatate, romanii au avut sase imnuri. Notiunea de imn de stat a aparut in 1862, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. La concursul public organizat sub domnia lui Cuza, s-a pus in joc un premiu de 100 de galbeni.

Castigator a fost desemnat compozitorul Eduard Hubsch, cu piesa "Mars triumfal si primirea steagului si a Mariei Sale Printul Domnitor". Melodia nu a avut versuri si a fost imn in aceasta formula pana in 1881. Imnul a fost, mai tarziu, preluat si inclus de compozitorul George Enescu la sfarsitul lucrarii sale "Poema Romana". Traiasca Regele In pace si onor De tara iubitor Si-aparator de tara. Dupa caderea monarhiei si instalarea regimului comunist, imnul de stat al tarii s-a schimbat. Noul imn al Romaniei comuniste a fost publicat pentru prima data in 1948 in ziarul "Flacara". Poezia de propaganda "Zdrobite catuse" a fost pusa pe muzica compozitorului Matei Socor. Versurile, tot propagandistice, erau compuse de Eugen Frunza si Dan Desliu. In imnul de stat al Romaniei din 1952, Lenin era personaj divinizat.

"Te slavim, Romanie, pamant parintesc, Infratit fi-va vesnic al nostru popor Cu poporul sovietic eliberator Leninismul ni-e far si tarie si avant". In 1975 imnul national al Romaniei a devenit "Pe-al nostru steag e scris Unire", versurile fiind puse pe muzica lui Ciprian Porumbescu. Rosu-i focul ce-mi strabate, Inima-mi plina de dor Pentru santa libertate Si al patriei amor" Se spune ca unele dintre versurile cantecului pe care romanii l-au avut imn din 1975 pana in 1989 au fost scrise chiar de dictatorul Ceausescu. Poemul " Un rasunet" sta la originea imnului de astazi Revolutia din 1989 le-a adus romanilor, un nou imn."Desteapta-te, romane!", poezie initulata la origine, "Un rasunet", a devenit imnul national al tarii dupa decembrie '89. Melodia ultimului imn al Romaniei a fost compusa de Anton Pann, iar versurile ii apartin lui A... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro