Cardiologul lui Ceausescu, prof. dr. Eduard Apetrei: "Sotia mea mi-a spus: "

Cardiologul lui Ceausescu, prof. dr. Eduard Apetrei:

Profesorul vorbeste insa cu placere despre meseria lui, despre tatal care i-a luminat calea catre Medicina si despre cele aproape 20 de carti de cardiologie scrise de unul singur si in colaborare. Si nu m-am mutat dintr-un sentiment indus de ai mei, din ratiuni pe care atunci nu le-am judecat asa de clar ca acum. Va mai spun un lucru: cand ei se intalneau doi, daca eram de fata si venea cineva chemat de Ceausescu, eu il lasam si ma duceam in camera cealalta. Salariul meu era de 3.000 de lei si primeam 300 de lei in plus pe luna pentru ca ingrijeam un demnitar. Si eu mi-am facut teza de doctorat pe recuperarea infarctului si cand am vazut metoda asta, m-am atasat de ea. Aveam, dar era umbrita de ce se intampla in jurul meu, iar ca sa ingrijesti un sef de stat e o onoare pentru orice doctor. CV A scris 17 carti Numele: Eduard Apetrei Data si locul nasterii: 11 octombrie 1937, satul Buda, comuna Blagesti, judetul Bacau Starea civila: casatorit, doi copii, un nepot Studiile si cariera: Liceul Ferdinand din Bacau Facultatea de Medicina din Iasi (1954-1960) A urmat cursuri si stagii practice de cardiologie in tara si in diferite domenii ale cardiologiei in Franta (1972), Finlanda (1972), Belgia (1972), SUA(1994). A fost distins cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Comandor, Premiul "Iuliu Hatieganu" al Academiei Romane si este Doctor Honoris Causa al Universitatii de Medicina din Iasi.

acum 101 luni (30 May 2016)

Prof. Eduard Apetrei (78 de ani), medic cardiolog, cel care a introdus ecocardiografia performanta in Romania in 1976, nu vorbeste prea mult despre pacientii lui, cu atat mai putin despre unul dintre pacientii celebri: dictatorul Nicolae Ceausescu. Spune doar atat: ca a ingrijit un om, l-a ajutat medical, dar nu prea mult, din pricina tovarasei care "veghea". Profesorul vorbeste insa cu placere despre meseria lui, despre tatal care i-a luminat calea catre Medicina si despre cele aproape 20 de carti de cardiologie scrise de unul singur si in colaborare.

Va prezentam mai jos partea a II-a a interviului realizat de "Weekend Adevarul":

"Weekend Adevarul": Pana la urma cati medici avea Ceausescu? Pe urma, a fost un doctor cum am fost eu, care mergea tot timpul cu ei si la care apela pentru orice problema. Si am avut si de patimit. Inca o data: nu vreau sa fiu de nimeni inteles. Nu am nevoie nici de compatimire sub nicio forma, dar nici de partea cealalta. Va mai fac o fraza: am fost rugat sa ma mut intr-o casa, ca imi dau ei una pe acolo, prin zona respectiva si am refuzat. Si am ramas in acelasi apartament in care traiesc si acum. Si nu m-am mutat dintr-un sentiment indus de ai mei, din ratiuni pe care atunci nu le-am judecat asa de clar ca acum.

V-a reprosat vreodata tatal dumneavoastra ca i-ati cerut sa vanda pamantul?

Tata a trait pana in 1992 si ne-au dat pamantul inapoi. Eu i-am spus sa vanda pamantul, el nu a facut-o. Asa de tare era tata.

"Eu m-am apucat sa scriu carti"

Spuneti ca ati ajuns sa urati foarte tare sistemul. Pentru ca ati fost atat de aproape de centrul de putere?

E foarte greu sa raspund la intrebarea dumneavoastra. In primul rand, eu nu am fost aproape de centrul de putere. Va mai spun un lucru: cand ei se intalneau doi, daca eram de fata si venea cineva chemat de Ceausescu, eu il lasam ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro