Cardiologi: Fotbalistul Patrick Ekeng nu avea voie sa faca sport

Cardiologi: Fotbalistul Patrick Ekeng nu avea voie sa faca sport

Problemele puteau fi depistate prin analize Aceasta a precizat ca daca ingrosarea peretelui ar fi putut fi, cu greu, depistata la un control mai amanuntit, celelalte complicatii care au dus la moartea sportivului, respectiv puntile musculare, nu puteau fi observate decat daca tanarul de 26 de ani ar fi fost supus unei coronarografii sau unor explorari imagistice foarte sofisticate. In continuare procurorii Parchetului Capitalei si politistii de la Omoruri incearca sa stabileasca de ce tanarul nu a primit primul ajutor de la medicul echipei si de la cadrele medicale de pe ambulanta dupa ce s-a prabusit pe teren.

acum 91 luni (12 May 2016)

In opinia medicilor cardiologi, care au comentat rezultatele anatomo-patologice, sportivul nu ar fi trebuit sa fie lasat sa faca efort cu atat mai mult sport de performanta. Potrivit legistilor, peretii inimii camerunezului erau ingrosati, ceea ce se traduce prin posibilitatea aparitiei unei morti subite, provocata de aritmiile specifice hipertrofiei de care suferea Ekeng.

"Atletii care fac efort fizic mare dezvolta un fel de hipertrofie fiziologica care se poate diferentia, prin teste ecografice, de hipertrofia patologica, anormala.

Problemele puteau fi depistate prin analize

Aceasta a precizat ca daca ingrosarea peretelui ar fi putut fi, cu greu, depistata la un control mai amanuntit, celelalte complicatii care au dus la moartea sportivului, respectiv puntile musculare, nu puteau fi observate decat daca tanarul de 26 de ani ar fi fost supus unei coronarografii sau unor explorari imagistice foarte sofisticate.

"O astfel de problema de sanatate nu poate fi depistata la testele obisnuite facute de sportivi, ci doar la explorari imagistice foarte sofisticate care nu se fac fara motiv.

Potrivit acesteia, sportivii care sunt depistati cu probleme de inima grave la timp sunt opriti de la eforturi foarte mari si nici nu pot face sport de performanta.

Eficienta investigatiilor facute sportivilor, pusa la indoiala

Un alt specialist a explicat, pentru "Adevarul", ca tragedia petrecuta pe stadionul Dinamo ar trebui sa determine cluburile de fotbal sa analizeze serios modul in care sportivilor li se fac investigatiile medicale. De aici incep o serie de discutii legate de cat de serioase sunt controalele care li se fac sportivilor. Pe de alta parte, daca era resuscitat imediat, ceea ce nu s-a intamplat, avea sanse chiar si cu o patologie a inimii sa supravietuiasca.

In opinia acestuia, daca problema de sanatate era depistata la timp, Ekeng ar fi luat medicatie pen... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro