Cardiolog: "Painea este cel mai sarat produs". Un roman consuma 12 grame de sare pe zi

Cardiolog:

"In populatia generala, consumul de sare, in special la barbati - si stim ca toata lumea pune sare inainte de a gusta mancarea - este de peste 12 grame, facem parte dintre tarile cu un consum foarte mare de sare. Trebuie sa incercam sa convingem societati stiintifice, minister de Sanatate, minister poate de Educatie si patronatele din industria alimentara sa promovam prin Parlament legi care sa reduca nu foarte mult consumul, dar sa incepem cu putin si sa putem reduce sarea din alimentele semipreparate.

acum 72 luni (11 Jun 2018)

"Hipertensiunea arteriala are o prevalenta mare peste tot in lume, fiind si principalul factor de risc pentru ateroscleroza. Daca ne uitam la tarile din jurul nostru, vedem ca prevalenta hipertensiunii in Romania, conform acelorasi date, este depasita numai de Serbia", a declarat aceasta la Congresul UMF "Carol Davila". "Un procent din ce in ce mai mare de hipertensivi este tratat, a ajuns ca 72% din hipertensivi sa fie tratati cu medicamentele pe care le avem la indemana si conform ghidului".

Stilul de viata ne omoara

Prevalenta este mare pentru ca romanii au un stil de viata prost, iar obezitatea diabetul, dislipidemiile si mai ales consumul de sare au crescut in loc sa scada. "In populatia generala, consumul de sare, in special la barbati - si stim ca toata lumea pune sare inainte de a gusta mancarea - este de peste 12 grame, facem parte dintre tarile cu un consum foarte mare de sare. Fata de normotensivi vedem ca practic a crescut cu doua procente fata de ceilalti", a explicat specialistul. Hipertensivii au intr-o proportie de aproape 18% diabet, in timp ce in populatia generala, non diabeticii, prevalenta este mult mai mica de 8%."

"Sarea este un factor important de crestere a tensiunii arteriale si aparitia complicatiilor cardiovasculare la hipertensivi este consumata intr-o proportie mare in Romania. Trebuie sa incercam sa convingem societati stiintifice, minister de Sanatate, minister poate de Educatie si patronatele din industria alimentara sa promovam prin Parlament legi care sa reduca nu foarte mult consumul, dar sa incepem cu putin si sa putem reduce sarea din alimentele semipreparate. Maria Dorobantu a spus ca in tarile in care s-a redus consumul de sare s-a diminuat si prevalenta hipertensiunii. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro