Cardiolog: "Multi romani nu stiu ca au hipertensiune arteriala". Principalul vinovat: consumul excesiv de sare

Cardiolog:

Modificarile stilului de viata prin care oricine isi poate imbunatati tensiunea arteriala includ: o Mentinerea sau aducerea greutatii la un nivel optim o Reducerea grasimilor monosaturate din alimentatie o Reducerea continutului de sare in dieta o Exercitii fizice regulate o Ponderarea consumului de alcool o Eliminarea fumatului Ziua Mondiala a Hipertensiunii Arteriale este un eveniment anual initiat in 2005 de Liga Mondiala a Hipertensiunii - World Hypertension League - si are ca obiectiv major sa ajute populatia sa constientizeze si sa previna ravagiile cauzate de hipertensiune, un > responsabil de jumatate dintre bolile cardiovasculare.

acum 74 luni (17 May 2018)

Societatea Romana de Cardiologie in parteneriat cu Academia Romana - Sectia de Stiinte Medicale si Societatea Romana de Hipertensiune au dat publicitatii un studiu referitor la riscurile si consecintele hipertensiunii arteriale, responsabila de aproape jumatate dintre decesele asociate bolilor cardiovasculare.

Potrivit studiului epidemiologic SEPHAR III, in Romania exista aproximativ 7,4 milioane de persoane - 45% dintre adulti - care sufera de hipertensiune arteriala.

Hipertensiunea arteriala este responsabila, prin complicatiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare si 51% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, care impreuna sunt cele mai mari cauze ale morbiditatii si mortalitatii la nivel mondial.

Factorii posibili implicati in cresterea numarului de pacienti hipertensivi, conform studiului SEPHAR III, sunt consumul excesiv de sare - in medie 12,5 grame/zi fata de un necesar de 6 grame/zi, obezitatea in continua crestere la copii, adolescenti si tineri, dislipidemiile, precum si cresterea prevalentei diabetului zaharat.

Din pacate, dintre pacientii care iau medicamente anti-hipertensive, doar circa 1/3 sunt controlati la nivelul recomandate de catre ghidurile internationale de buna practica medicala. Zeci de mii de persoane mor in fiecare an din cauza complicatiilor legate de tensiunea arteriala crescuta, decese care ar putea fi evitate usor prin diagnosticarea si tratarea la timp.

In diagnosticarea si tratarea hipertensiunii arteriale, vorbim adesea de >, si anume: doar o jumatate dintre pacientii cu tensiune arteriala crescuta sunt diagnosticati, doar jumatate dintre cei diagnosticati sunt tratati si, in cel mai bun caz, doar jumatate dintre cei tratati urmeaza tratamentul in mod corespunzator".

"Hipertensiunea arteriala este un factor de risc major pentru bolile cardiovas... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro