Cardiolog: "Avem pacienti chiar tineri cu infarct miocardic sau bypass aortocoronarian. Preventia trebuie inceputa din copilarie"

Cardiolog:

"Preventia secundara se face la pacientii care deja sufera de o boala" Tot mai multi medici cardiologi, dar si de alte specialitati aduc in discutie preventia ca fiind cea mai buna metoda de tratament al afectiunilor.

acum 40 luni (30 Sep 2017)

Potrivit acestuia, ar fi nevoie de programe nationale coerente de preventie si diagnostic precoce al bolilor cardiovasculare daca vrem sa nu mai fim in top la acest capitol.

"Nu exista programe coerente de preventie si diagnostic precoce. De asemenea, accesul populatiei la serviciile medicale performante este dificil, fie din cauza listelor lungi de asteptare, fie din cauza costurilor", spune acesta.

Medicul adauga ca, nu in ultimul rand, disciplina individului, de a urma un regim si un tratament, este importanta. "Boala congenitala, in general, debuteaza la nastere, uneori e depistata inainte de nastere.

"Preventia secundara se face la pacientii care deja sufera de o boala"

Tot mai multi medici cardiologi, dar si de alte specialitati aduc in discutie preventia ca fiind cea mai buna metoda de tratament al afectiunilor. Aceasta inseamna si ca fiecare dintre noi trebuie sa devenim mai responsabili si sa incepem sa invatam cum sa avem grija de sanatatea noastra.

"Preventia cardiovasculara trebuie inceputa din copilarie, poate chiar la inceputul diversificarii alimentare, prin atentia care se da alimentatiei si activitatii fizice a acestuia. Preventia secundara este cea care se face la pacientii care deja sufera de o boala. Acesta este momentul- cheie, pe care populatia trebuie sa il inteleaga, momentul in care desi ai o boala, este deosebit de important ca aceasta sa nu se complice, chiar daca nu se vindeca".

In ultimii ani, in bolile de inima au aparut investigatii imagistice de inalta performanta. Analizele biologice specifice din infarct, sau din tulburari de coagulare, ne ajuta foarte mult. In ansamblu, terapiile actuale combinate cu masurile specifice de preventie si diagnostic, pot duce la cresterea sperantei de viata si, bineinteles, a calitatii vietii", conchide dr. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro