Cardiolog: "7,4 milioane de persoane sufera de hipertensiune, principalul factor de risc in bolile cardiovasculare"

Cardiolog:

"Raportat la populatia Romaniei, inseamna ca in 2016 un estimat de circa 7,4 milioane de persoane sufera de hipertensiune -- principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele responsabile de cele mai multe decese atat global, cat si in tara noastra", se, arata studiul citat de agerpres.ro. In anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive aveau cunoscuta hipertensiunea arteriala, iar procentul acestora este asteptat sa creasca in urmatorii ani la 96,2%, tinand cont de impactul pozitiv al campaniilor derulate in ultimii ani de catre Societatea Romana de Hipertensiune si nu numai", a spus presedintele SRH si coordonatorul studiului SEPHAR III.

acum 39 luni (17 Sep 2016)

"Raportat la populatia Romaniei, inseamna ca in 2016 un estimat de circa 7,4 milioane de persoane sufera de hipertensiune -- principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele responsabile de cele mai multe decese atat global, cat si in tara noastra", se, arata studiul citat de agerpres.ro.

Ceea ce este ingrijorator e faptul ca doar 80,9% din adultii hipertensivi stiu ca sufera de aceasta boala, in timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticati. Aceasta inseamna ca 1 din 5 romani nu stie ca are hipertensiune arteriala, fiind expus unor riscuri importante in ceea ce priveste starea de sanatate, generate de lipsa unei ingrijiri adecvate, care sa asigure controlul eficient al afectiuni.

"Totusi, in ultimii 11 ani, rata de cunoastere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o imbunatatire majora, crescand succesiv, fata de rezultatele obtinute de celelalte doua studii SEPHAR. In anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive aveau cunoscuta hipertensiunea arteriala, iar procentul acestora este asteptat sa creasca in urmatorii ani la 96,2%, tinand cont de impactul pozitiv al campaniilor derulate in ultimii ani de catre Societatea Romana de Hipertensiune si nu numai", a spus presedintele SRH si coordonatorul studiului SEPHAR III. In anul 2005, proportia acestora era de 19,9%, in timp ce, in 2016, a ajuns la 30,8%, asteptandu-se ca, in anul 2020, rata de control terapeutic sa fie de 36,6%.

Care sunt factorii de risc

Factorii de risc cardiovascular raman o problema critica. Dintre acestia, diabetul zaharat si dislipidemiile genereaza cele mai multe ingrijorari, dat fiind ca prevalenta celor doua afectiuni este de doua ori mai ridicata decat in 2006, fapt care creste riscul de aparitie a complicatiilor.

"Romania ramane in topul tarilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirma, inca o data, ca hipertensiunea arteria... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro