Caragiale ramane fara "casa" in Prahova. Cladirea singurului muzeu dedicat dramaturgului va fi retrocedata

Caragiale ramane fara

Conflictul dintre CJ Prahova si mostenitorii cladirii a inceput in 2001, cand Sanda Maria Mitrofanovici, mostenitoarea cladirii, a cerut restituirea in natura a imobilului, compus dintr-o constructie de 130 de metri si a terenului aferent acesteia, cu so uprafata de 457 de metri, in conformitate cu prevederile Legii nr. Tone de hartie s-au scris, de-a lungul timpului, despre Caragiale, lucruri povestite de el, de familie sau consemnate de prieteni si relatate de biografi si istorici ai literaturii.

acum 72 luni (16 Apr 2015)

Caragiale de pe strada Kutuzov din Ploiesti, a fost castigat in instanta, dupa 7 ani de procese, de mostenitoarea fostului proprietar.

Decizia Tribunalului Prahova, ramasa definitiva, a obligat recent reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) sa treaca cladirea si terenul din domeniul public in cel privat, primul pas catre retrocedare.

Conflictul dintre CJ Prahova si mostenitorii cladirii a inceput in 2001, cand Sanda Maria Mitrofanovici, mostenitoarea cladirii, a cerut restituirea in natura a imobilului, compus dintr-o constructie de 130 de metri si a terenului aferent acesteia, cu so uprafata de 457 de metri, in conformitate cu prevederile Legii nr.

In 2006, cererea de restituire in natura a fost respinsa de CJ Prahova, deoarece solicitanta nu a depus acte doveditoare ale proprietatii.

Cu toate acestea, autoritatile din Prahova au reusit sa obtina pastrarea destinatiei cladirii ca muzeu timp de zece ani.

Muzeul se afla in casa familiei Dobrescu, monument istoric de arhitectura datand de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Muzeul "I.L.Caragiale" din Ploiesti, a luat fiinta din pasiunea pentru istorie si cultura a profesorului Nicolae Simache, "parintele muzeelor" din Prahova, in anul 1962, cand s-au sarbatorit 110 ani de la nasterea marelui clasic al literaturii romane si a fost reorganizat in anul 2002, cu prilejul "Anului Caragiale".

In muzeu sunt expuse documente si fotografii originale ce lamuresc in mare parte problema claselor absolvite de I.L.Caragiale la Ploiesti. Ambianta locuintelor scriitorului si a camerei sale de lucru este reconstituita in sala a II-a, prin expunerea pieselor muzeale care au apartinut scriitorului si familiei sale: oglinda de cristal, masa din lemn cu decor realizat prin sculptare, o canapea si doua scaune, etc. Pe masuta de lucru, alaturi de toc si calimara, se afla manuscrisul parodiei "Da damult.... in rame de argint sunt expuse fotografii originale ale me... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro