Capsunarul care s-a saturat sa fie sclav la straini si a investit banii intr-o afacere bio: "Statul nu ne ajuta deloc. Eu vreau sa reusesc fara pile in tara mea"
La irigatie am muncit foarte mult, pentru ca a trebuit sa fac un bazin in pamant si am adus apa de la un parau, de la 250 de metri, in panta, dar daca vrei sa faci ceva trebuie sa muncesti ca sa reusesti", explica Paul. "Noi, cei mici, nu putem accesa un proiect" Vasluianul a incercat sa acceseze si fonduri europene pentru a-si dezvolta afacerea, insa marturiseste ca s-a lasat batut din cauza birocratiei din Romania "Am incercat sa fac un proiect la GAL (Grupul de Actiune Locala n.r.) Vaslui, insa ghidul este facut in asa fel incat noi, cei mici, sa nu putem accesa un proiect.
Paul Miron este originar din satul Cartibasi, comuna Bogdanesti, judetul Vaslui, si este unul dintre milioanele de romani plecati sa-si faca un rost in strainatate. De sapte ani, munceste sezonier, cu acte in regula, la o ferma de capsuni din Anglia.
Marturiseste ca a plecat "dintr-o intamplare, nu a fost o dorinta" si chiar daca i-a fost greu, iar munca grea i-a afectat sanatate, a indurat totul pentru a reusi sa adune bani cu care sa isi faca un rost in casa natala. A adunat lira cu lira, hotarat sa investeasca in Romania, sa isi faca un rost in satul natal. S-a oprit la o afacere inedita, cu care este hotarat sa dea lovitura pe piata bio: o cultura de catina.
"Cand am hotarat sa fac ceva cu putinii banuti pe care ii castig aici, in Anglia, am zis sa ii investesc in ceva ce nu face oricine. Am cautat pe internet tot felul de investitii, ce se cere pe piata, ce s-ar preta la mine la tara si la tipul de sol. Nici nu e greu de intretinut ca si cultura si imi permite, pana la intrarea in rod, sa mai vin la ferma in Anglia, sa mai adun niste bani", povesteste Paul Miron.
Cum a pornit afacerea cu catina
Pentru ca nu isi permitea sa riste sa piarda banii pentru care a muncit din greu, Paul a cautat pas cu pas orice informatie legata de exploatarea plantelor de catina si despre cum ar putea sa o valorifice. Astfel am stabilit ca productia de pe cultura mea de catina sa o livrez societatii din Bistrita", explica Paul. A reusit sa gaseasca la Focsani, ceea ca cauta iar pe 20 noiembrie 2015 a plantat o suprafata de jumatate de hectar. La irigatie am muncit foarte mult, pentru ca a trebuit sa fac un bazin in pamant si am adus apa de la un parau, de la 250 de metri, in panta, dar daca vrei sa faci ceva trebuie sa muncesti ca sa reusesti", explica Paul.
"Noi, cei mici, nu putem accesa un proiect"
Vasluianul a incercat sa acceseze si fond... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro