Capodopera tehnica devastata de hoti. Masinaria care a functionat neintrerupt timp de sapte decenii

Capodopera tehnica devastata de hoti. Masinaria care a functionat neintrerupt timp de sapte decenii

Domnule primar, nu vorbim despre un (banal) furt de fier vechi, ci despre distrugerea unei capodopere tehnice si istorice, poate cel mai de pret lucru din intregul ansamblu declarat monument istoric.Consider ca este de datoria mea, in calitate de Cetatean de Onoare al orasului Petrila, titlu pe care mi l-ati acordat acum cateva luni, sa fac acest apel si sa atrag atentia, in mod public, asupra acestui subiect extrem de grav", se arata in scrisoarea deschisa, publicata de Andrei Dascalescu.

acum 72 luni (3 Dec 2017)

Printre ele se afla si Putul Minei Petrila, o constructie veche de peste sapte decenii, care adaposteste o instalatie de extractie pretioasa. Recent, masina de extractie, care a functionat neintrerupt peste 70 de ani, a fost vandalizata de hoti, iar sute de kilograme de cupru au fost furate.

Furtul a fost facut public de Andrei Dascalescu, autor al filmului documentar "Planeta Petrila"si Cetatean de Onoare al orasului Petrila.

"Am aflat, de curand, cu profunda tristete si revolta ca hotii au vandalizat masina de extractie din Putul Centru, o bijuterie istorica si tehnica, distrugand motorul electromagnetic si furand cateva sute de kilograme de cupru, pentru a fi valorificate la centrele de fier vechi. Instalatia de extractie a functionat neintrerupt timp de peste 70 de ani, avand un istoric fabulos si fiind o capodopera a tehnicii. Motorul electromagnetic a fost fabricat de Siemens iar montarea instalatiei in Putul Centru a inceput in anul 1943.Va reamintesc ca Putul Centru si masina de extractie fac parte din patrimoniul industrial national, ansamblul Minei Petrila fiind declarat monument istoric de clasa A. Avand in vedere ca, foarte curand, arealul fostei Mine Petrila va trece in proprietatea si administrarea Primariei Petrila, fac un apel catre domnul Primar de a clarifica situatia jafului inainte de a semna receptia cladirilor. Domnule primar, nu vorbim despre un (banal) furt de fier vechi, ci despre distrugerea unei capodopere tehnice si istorice, poate cel mai de pret lucru din intregul ansamblu declarat monument istoric.Consider ca este de datoria mea, in calitate de Cetatean de Onoare al orasului Petrila, titlu pe care mi l-ati acordat acum cateva luni, sa fac acest apel si sa atrag atentia, in mod public, asupra acestui subiect extrem de grav", se arata in scrisoarea deschisa, publicata de Andrei Dascalescu.

Din 2015, ministrul Culturii a emis un ordin prin care mai multe cladiri ale minei Petrila au intrat pe lista monume... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro