Capitala Daciei romane, reconstituita 3D cu ajutorul unor specialisti italieni
Coordonatorul santierului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Carmen Ciongradi, totodata, directorul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, spune ca institutia a inceput, anul acesta, un proiect de reconstituire 3D a fostei capitale a Daciei romane. "Cercetarea noastra de acum se face sistematic si pe o mare intindere, pe o suprafata de 33 de hectare in interiorul orasului Ulpia Traiana Sarmizegetusa si de circa 80 de hectare in exteriorul zidurilor.
Coordonatorul santierului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Carmen Ciongradi, totodata, directorul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, spune ca institutia a inceput, anul acesta, un proiect de reconstituire 3D a fostei capitale a Daciei romane. La proiect, unul in premiera pentru Romania, lucreaza specialisti de la muzeul transilvanean si de la Centrul National de Cercetare din Roma - Institutul pentru Tehnologie Aplicata la Patrimoniul Cultural. "Aparatele moderne ale celor de la Institutul pentru Tehnologie Aplicata la Patrimoniul Cultural din Italia vor masura rezistenta din sol, vor citi anomaliile din pamant si vor detecta structurile care se afla sub pamant", spune Carmen Ciongradi. "Cercetarea noastra de acum se face sistematic si pe o mare intindere, pe o suprafata de 33 de hectare in interiorul orasului Ulpia Traiana Sarmizegetusa si de circa 80 de hectare in exteriorul zidurilor. Proiectul se deruleaza in baza unui protocol de colaborare pe care il avem cu MNIT, avand ca parteneri Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj", a declarat Emanuel Demetrescu, cercetator in cadrul Centrului National de Cercetare din Roma, citat de Mediafax.
Va recomandam si:
FOTO Ulpia Traiana Sarmizegetusa a primit peste 35.000 de turisti, dar multi o confunda cu capitala regatului dacilor
Ulpia Traiana Sarmizegetusa, vechea capitala a Daciei romane, a devenit in ultimii ani unul dintre punctele de referinta pe harta turistica a Hunedoarei. Ruinele fostului oras cosmopolit au fost vizitate in acest an de peste 35.000 de turisti, insa nu sunt putini cei care il confunda in continuare cu situl fostei capitale a Daciei pre-romane Sarmizegetusa Regia.
Cele 10 secrete ale Sarmizegetusei Regia: cum a fost cucerita si distrusa de romani, ce inseamna Decebalvs per Scorilo si misterele sanctuarelor solare
... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro